3 punkter för en lyckad Facebook strategi; Del 2

Efter att vi tidigare tittat på del 1 av 3 punkter för en lyckad Facebook strategi, är det nu dags att gå lite djupare inom del 2 för att titta på hur ni skapar interaktion på sidan. Hur skapar ni egentligen dialog och hur kan ni dra nytta av det faktum att Facebook är ett utmärkt […]

Publicerat
Inlägg Marknadsföring

Efter att vi tidigare tittat på del 1 av 3 punkter för en lyckad Facebook strategi, är det nu dags att gå lite djupare inom del 2 för att titta på hur ni skapar interaktion på sidan. Hur skapar ni egentligen dialog och hur kan ni dra nytta av det faktum att Facebook är ett utmärkt verktyg för att sprida vidare information om ert företag organiskt?

Här kommer fortsättningen av de sammanställda tipsen och råden kring hur ni skapar en lyckad Facebook strategi.

4. Skapa och delta i dialoger

Som jag tidigare tagit upp är det viktigt att förse era medlemmar och fans med aktuell information. Ni gäller det dock att även hålla er uppdaterade inom vad det pratas om, att lyssna in och förstå hur er tänkta publik agerar, för att kunna fånga upp klagomål och bemöta dem. Interagera med fans i existerande diskussioner eller skapa era egna. Bekräfta att ni sett deras kommentarer på er sida, belöna era fans för att de är aktiva och deltar. Men vad ni än gör, ta aldrig bort en arg kommentar från en kund på er logg. Bemöt det först och främst kort på Facebook och svara sedan kunden mer personligt i ett separat mail.
Helt enkelt – var aktiva och skapa dialog! Men som jag nämnt tidigare är det dock viktigt att ni håller er till ’rätt’ mix av underhållnings- och PR-inlägg. Får ni en övervikt av inlägg där ni marknadsför er själva, kommer era medlemmar och fans tillslut att välja bort ert företags meddelanden då de förväntar sig mer. Det är viktigt att det är en tvåvägskommunikation. Tänk också på att direkta konversationer med era m
edlemmar och fans även sprider sig vidare till deras nätverk.
Tar vi dialog och interaktion lite längre kan ni genom att skapa en uppmuntrande miljö få era medlemmar att skapa dialog med varandra. Lyckas ni med detta förbättra ni även upplevelsen för era medlemmar samt sänker dessutom  era kostnader. Be era medlemmar att besvara varandra och lyft fram de mest
aktiva fansen i er logg. Ni kan även uppmuntra och engagera era medlemmar genom att exempelvis be dem skicka in bilder på sig själva tillsammans med era produkter för att sedan skapa olika showcase av deras bidrag.
Sammanfattat skulle man kunna säga att med aktuell information,  intressanta inlägg och aktiv dialog stimuleras interaktionen, men även tilliten till er som företag och
spridningen av er information.

5. Word of mouth

Utnyttja det faktum att Facebook är utmärkt för att organiskt sprida vidare information om ert företag och ni kan även få en större och bättre kontroll över vilken information som når era kunder, medlemmar och fans. På så sätt får ni även en större kontroll över åsikterna som bildas om er som företag. Men då kunder litar mer på andra kunder är självklart det bästa sättet att få ut er information genom word of mouth.

På Facebook gör ni detta genom att exempelvis be era medlemmar att bjuda in sina vänner att bli medlemmar och fans till er. Men självklart måste det då finnas ett värde i att bli medlem eller fan till er på Facebook. Är ni kreativa skapar ni ett så pass unikt och intressant innehåll att era medlemmar och fans på egen hand involverar och bjuder in sina vänner. Ge er medlemmar ett värde och en anledning till att dela er sida helt enkelt. Det kan vara alltifrån tävlingar med fina priser till unika rabatter som inga andra än era Facebook fans har tillgång till. Att bara dela med sig av ’inside information’ om företaget kan även vara väldigt effektivt eftersom fans är mer trogna ett märke och berättar om det för sina vänner om de känner att de har en unik insikt i företaget. Det handlar med andra ord om att ge era fans något som de inte kan få tag på någon annanstans.

6. Aktiva medlemmar och fans

Det är även genom att ge era fans något som de inte kan få tag på någon annanstans som ni kan få era Facebook fans att gå ifrån ’bara’ medlem till aktiva kunder som genomför ett köp.

Ett av de enklaste tipsen för er Facebook strategi står därför Jeremiah Owyang för när han menar att vi ska förmedla korta och raka uppmaningar direkt på er landningssida för att faktiskt också konvertera.
Be kunderna att Gilla er sida och anmäla sig till nyhetsbrev. Men viktigast är ändå att ge era fans möjligheten att få exklusiva erbjudanden, möjligheten att enkelt kunna titta runt bland företagets produkter och även genomföra ett köp. Ett företag som har varit väldigt framgångsrika i strategin att just leda sina nya besökare direkt till en sida med ett exklusivt erbjudande är Sears.

Har ni själva några andra punkter som ni använder er av när ni planerar er Facebook strategi eller tycker du att jag missat något viktigt?
Dela gärna med er av era erfarenheter eller andra synpunkter i kommentarerna.

Källor:
http://www.slideshare.net/Webbanalys/sociala-media
http://www.web-strategist.com/blog/category/facebook-strategy/
http://www.driva-eget.se/-540241
http://www.toprankblog.com/2010/01/facebook-marketing-fan-pages/