3 steg för att hitta din personliga skrivröst (Del 1)

Vi har väl alla hört meningarna ”det finns ingen som du” och ”du är speciell precis som du är”. Dessa är två meningar ska enligt mig inte endast appliceras på en människas personlighet utan även på dennes skrivspråk.  Alla är vi olika och ingen kan skriva precis som du! För att hitta din personliga skrivröst […]

Publicerat
Inlägg Sociala Medier

Vi har väl alla hört meningarna ”det finns ingen som du” och ”du är speciell precis som du är”. Dessa är två meningar ska enligt mig inte endast appliceras på en människas personlighet utan även på dennes skrivspråk.  Alla är vi olika och ingen kan skriva precis som du! För att hitta din personliga skrivröst krävs det däremot övning.

Jag har flera gånger träffat människor som säger ”Oh jag skulle vilja kunna skriva som du, kan du lära mig?”. Alla dessa människor har fått utstå mitt reflexmässiga svar ”Nej aldrig i livet!”. Nu kanske du tar mig för att vara en egocentrisk människa men det är jag inte, däremot är jag ärlig. Det du måste förstå är att jag mer än gärna hade lärt dem att skriva som mig om jag hade haft den möjligheten. Däremot kan bara jag skriva som jag gör och bara du kan skriva som du gör.

Självklart kan man lära sig att skriva olika genrer men ordvalen och formuleringarna är alltid personens egna. När du har hittat din personliga skrivröst kommer människor som läser din blogg, sait eller artiklar att känna igen sig ’Hej … Jag vet vem det är!’. Din skrivröst blir en del av ditt personliga varumärke.

Tips 1 -prata på dina läsares språk!

Jag vet att det kan låta motsägelsefullt. Samtidigt som du ska hitta din personliga skrivröst ska du prata på dina läsares språk, men ta det lugnt det finns en förklaring. För att dina läsare ska ta till sig dina texter måste de förstå dem. Alla som läser din site kanske inte har samma specialist kunskap som du. Det medför att använder du stora ord eller branschspecifika ord skriver du ofta för blinda ögon. Det är antagligen inte den reaktionen du är ute efter.

Du vill precis som jag att läsare ska förstå, njuta och absorbera det vi skriver. Därför är mitt tips till dig att prata på ett språk som dina läsare förstår. Jag skulle vilja säga skriv som om du delade en kopp kaffe. Vad skulle resultatet kunna bli? Du kanske blir förvånad över hur många av dem är villiga att prata med dig tillbaka.

läs mer se del 2