Viva

5 anledningar till att kommunicera med hjälp av listor

Content Nyhetsbrev
Publicerad , senaste uppdatering

Alla gillar väl en riktigt bra lista? Oavsett hur du rankar artister,  filmer eller dina favoritsmurfar  kommer dina listor med stor säkerhet väcka känslor och diskussioner.

Vi gillar att både skapa och läsa listor på webben eftersom det är ett enkelt sätt att dela information. Listan behöver dessutom inte vara speciellt lång för att ge mycket information. Den behöver vara vara väl avvägd

Ska man dessutom tala om textinnehåll och SEO är listor en stark rankingfaktor om den används på rätt sätt i förhållande till övrigt innehåll.

Men vad är det då som gör listor så oerhört intressanta för oss? Hur kommer det sig att vi klamrar oss fast vid ett punktbaserat innehåll som oftast inte ger djupare utläggningar kring området?

Vi föredrar listor eftersom de…

skapar ordning i en rörig omgivning

På webben finns en näst intill oändlig tillgång till information.  Den komplexa mixen av bilder, textinnehåll, länkar m.m gör lätt en webbplats rörig. Men mitt i allt kaos kan listan vara till stor hjälp genom att skapa en slags organisation i det oorganiserade. Stapla upp informationen och placera den i en ordning som är lättöverskådlig och informativ för besökaren.

stimulerar vårt minne

Hur gör vi egentligen för att komma ihåg vad vi ska handla i matbutiken eller när det är mycket att göra på jobbet? Vi skriver en lista!

På samma sätt som listor hjälper dig i vardagen skapar de möjligheter för dig att stapla upp fakta och underlätta för din omgivning att ta in innehållet. Vi får tid över till annat om informationen vid tar in är lättöverskådlig.

är meningsfulla

Listor utgör en form av kommunikation som inger prestige. Politiska beslut, idrottsresultat eller uttagningar. En lista är meningsfull för alla som berörs och det är odiskutabelt att objektet som placerar sig högst upp på listan får en central roll.

Listor är helt enkelt meningsfulla för oss för att vi kan relatera till dem, oavsett om ämnet som berörs är av mindre vikt. Det handlar om prestigen att hamna högst upp eller bli utvald.

fokuserar sinnena

Blotta synen av en lista får oss fokuserade och lättade. Genom att sätta en ranking eller stapla upp dagens uppgifter har man något att utgå från. Dessutom får du snabbt en uppfattning om hur du behöver lägga upp veckan för att ta dig igenom den.

Genom listan får vi en överskådlig vy över vad som faktiskt behövs för att ta oss igenom ännu en dag på denna planeten.

får dig att bli tydligare & avslöjande

En lista säger mycket om dig. Oavsett vilka intressen du har, vilken favoritfilm du har eller vilket lag du tror vinner Champions League nästa säsong avslöjar listor en hel del.

Samtidigt skapar dina listor en bra bild om dig för personer i din omgivning. Genom att presentera listor öppnar du upp dig själv för andra och skapar utrymme för intressanta diskussioner. Den låter dig dela med dig av dig själv och skapar utrymme för social interaktion.

Listor & SEO

Textinnehåll som är intressant för användaren är även intressant för sökmotorerna. Listor stimulerar flera av våra sinnen och skapar ett buzz kring sig. De är lätta att ta del av och lätta att sprida vidare till andra användare.

Genom att ordna ditt innehåll i listor skapar du en användarvänlig sida där det är enkelt för både besökare och sökmotorer att ta in värdefull information. Så om någon av dina undersidor känns rörig kan du se över innehållet för att se om du kan skapa en form av lista.

Stapla upp fördelarna med din tjänst eller tydliggör vad som gör just din produkt unik. Lätt för besökaren att ta in och förstå.

En förenklad helhet

Genom listor får vi möjligheten att dela upp stora uppgifter och gör det möjligt att ta in helheten ett steg i taget. Men en lista är bara användbar om den skapar en mening, löser ett problem eller får oss att agera. En lista får inte hela jobbet gjort. Men om den utformas på rätt har du all möjlighet att sprida ett värdefullt innehåll och skapa en diskussion som berör.