5 SEO-faktorer att tänka på vid lansering av ny domän

Genom att tänka SEO (Search Engine Optimizing) redan vid planeringen av en ny webbplats kommer du att undvika onödiga justeringar och förändringar när väl siten är lanserad. Genom att arbeta på detta sätt kommer din webbplats att skörda sköna SEO-poäng. Dessutom ökar möjligheten till god synlighet på sökmotorernas resultatsidor (SERP), vilket innebär ökad trafiken och […]

Publicerat
Inlägg SEO

Genom att tänka SEO (Search Engine Optimizing) redan vid planeringen av en ny webbplats kommer du att undvika onödiga justeringar och förändringar när väl siten är lanserad. Genom att arbeta på detta sätt kommer din webbplats att skörda sköna SEO-poäng. Dessutom ökar möjligheten till god synlighet på sökmotorernas resultatsidor (SERP), vilket innebär ökad trafiken och troligvis fler affärer.

seo-knapp

Det är flera faktorer som samverkar till att skapa en SEO-vänlig webbplats. Dessa måste samspela på ett bra sätt för på så sätt berätta vad den aktuella sidan innehåller för sökmotorerna. Låt oss ta en titt på vilka som är de fem viktigaste faktorerna vid lansering av ny webbplats på helt ny domän.

  1. Plattform
  2. Arkitektur
  3. Hosting
  4. HTML -element
  5. Innehåll

 

Plattform

Första steget i konsten att lansera en SEO-vänlig webbplats är att välja plattform . Tänk på din webbplats mål.  Är det i första hand en e-handelsplats eller är det en informationsfokuserad (blogg t.ex.) webbplats? Välj rätt content management system (CMS) efter era behov. För e-handel passar plattformar som t.ex Magento och Opencart som båda är open source lösningar med en SEO vänlig grundstruktur. Om du driver en innehållsbaserade webbplats erbjuder WordPress ett användarvänligt alternativ med en mängd olika SEO plugin som underlätta grundarbetet.

Arkitektur

Strukturera din webbplats arkitektur med SEO som ledord. En välplanerad länkstruktur underlätta för ”crawlers*” att enkelt navigera mellan sidorna på en webbplats. Skapa tydlig URL:er med beskrivande webbadresser för effektiva sökresultat. Interna länkar kan hjälpa till att minska djupet av din webbplats genom att skapa relevanta kopplingar på webbplats. Dessutom anses skapandet av en dynamisk XML -HTML sitemap vara praxis och hjälper  ”crawlers” att spinna igenom hela din webbplats och upptäcka när nytt material publicerats.

Hosting

Hastighet , tillförlitlighet och prestanda är alla faktorer för att lyckas med din ranking. Ditt webbhotell är ditt hem, din del av Internet. Att investera i ett bra webbhotell hjälper till att säkerställa att din nya webbplats laddas snabbt och effektivt. Likaså är det viktigt att regelbundet övervaka och testa din webbplats prestanda med hjälp av verktyg som Pingdom eller Google PageSpeed

HTML -element

Målet är att skapa en ren och engagerande webbplats, fylld med SEO-element. Sidtitlar, meta beskrivningar och alt- taggar för bilder är grundläggande element för att skapa en SEO-vänlig sida. Men eftersom webben går allt mer åt semantik. Är det viktigt att även märka upp semantiska taggar  ( introducerades med html5 ). Exempel på taggar är:
<article>, <aside>, <footer>, <header>, <hgroup>, <mark>, <nav>,<section> och <time>. html-5-strukturSom underlätta för sökmotorerna att förstå strukturen på din webbplats. Ex. <aside> som används för innehåll som inte ligger i själva textflödet men som ändå hör ihop med detta. Faktarutor är typiskt aside-material. Eller <section> som grupperar innehåll. Det kan röra sig om kapitel i ett längre textstycke, eller delar av en webbsida. Alla dessa taggar hjälper sökmotorerna att förstå vad som är relevans och kan därför matcha resultaten bättre om du t.ex söker efter hårda fakta eller en rolig artikel.

Innehåll 

Engagerande innehåll är A och O i  SEO världen, vi har skrivit om detta i bland annat ’Din hemsida mår bra av fräscht innehåll’. En ofta uppdaterad blogg eller en e-handel med nya kundrecensioner (med viktiga sökord i textinnehållet) kommer attrahera ’crawlers’ att besöka och lättare förstå din webbplats relevans. Innehållet är en grund för din webbplats ska synas med stöd av de andra SEO elementen.

Sist men inte minst: Det handlar om att övertyga sökmotorerna om att er sida erbjuder det bästa innehållet inom ett visst ämne. Det är viktigt med ett löpande arbete, men med hjälp av dessa grundpelare kommer du att ha goda förutsättningar att synas på sökmotorerna. Tack för mig!

* crawlers = Googles automatiska sökrobotor som läser av din webbplats.