Viva

ALT-taggar – Bildens betydelse för din SEO

Sökmotoroptimering
Publicerad , senaste uppdatering

En bild kan berätta en hel del för betraktaren. Den kan skapa en djupare förståelse i det sammanhang den presenteras och framkalla känslor som inte kan beskrivas i ord. En sökmotor saknar dock denna förmåga. När jag, i en webbshop, ser en bild av en tröja eller en jacka kan inte sökmotorn uppfatta exakt vad bilden föreställer. Istället använder sig den av sidans övriga innehåll och bildens taggar för att skapa sig en uppfattning om bildens plats i sammanhanget. I denna bloggpost tänkte jag ta upp bildens del i webbplatsens innehåll samt betydelsen av att använda ALT-taggar vid implementation av bilder.

Innehåll har fler variabler

När man talar om webbinnehåll menar man inte bara själva textinnehållet på en webbplats. Innehåll på webben kan bestå av bilder, filmer, ljudklipp m.m och det är alla dessa variablers sammantagna innehåll som ger sökmotorn en bild av webbplatsens syfte. Samspelet mellan alla dessa variabler är sedan vad som sätter ribban för sidans innehållsmässiga relevans. Hur väl innehållet i form av bilder, text, filmer m.m. samspelar med varandra påverkar därför sidans möjlighet att ranka på de sökord du vill synas på.

Det är din uppgift att se till så att innehållet på varje undersida på din webbplats är relevant för den specifika sidan. Du kan t.ex. inte sätta samma attribut på alla dina bilder och kopiera textinnehåll från andra sidor eftersom detta inte ger individuell relevans utan ökar risken för att din webbplats ska straffas av sökmotorerna.

Hur taggar jag mina bilder?

Vad ska du då tänka på vid implementering av innehåll och hur gör man? Tänk dig att ditt bildinnehåll ska utgöra en relevans för sidan syfte och att det ska samspela med sidans övriga innehåll. Bilden representerar din verksamhet och ska ge ett extra värde till besökaren. Vid implementering av bilder bör du tänka på vad bildens namn är, d. v. s. benämningen på själva filen samt att du sätter en unik Alt-tagg som återspeglar sidans relevans. Själva Alt-attributet implementeras i img src-taggen och ser ut som följer:

 <img src='snygg_troja.gif' alt='Snygg tröja'>

Nu har sökmotorn en referenspunkt till sidans övriga innehåll. Genom att jämföra den specifika sidan och hela webbplatsens innehåll kan sökmotorn nu skapa sig en uppfattning om sidans relevans samt göra en bedömning om webbplatsens möjlighet att ranka.

Hur lång ska ALT-attributet vara?

Försök att hålla alt-texten så kort som möjligt, mellan 3-5 ord är lagom.

Vad ska ALT-attributet innehålla?

En tumregel är att försöka beskriva vad bilden innehåller. För en produktbild på en tröja kan ALT-texten innehålla modell, färg, varumärke m.m. T.ex. ”Grön tröja Filippa K”

 

Dessa tips kommer dock inte automatiskt få dig att ranka högt på alla dina fokusord, men det ger din webbplats de allra bästa förutsättningarna att kunna synas på strategiskt viktiga begrepp. Klarar du av att hantera de viktiga variablerna i innehållet så har du kommit en god bit på väg. Med ett genomgående bearbetat och uppdaterat innehåll har du de bästa grundläggande förutsättningarna som gör det enklare att jobba mot en god synlighet.