• E-handel

Amazon satsar på drönare för att effektivisera e-handeln


av Lukas Lind

Att förkorta tiden mellan beställning och leverans är en viktig faktor för en framgångsrik e-handlare. Amazon som snart anländer till Sverige har nu tagit patent på en självförstörande drönare.

En mediespelare och en påse popcorn på 13 minuter. Så snabb leverans fick ett hushåll i Cambridge i England där Amazon valde att förlägga testerna av den nya leveransmetoden med drönare, meddelar brittiska tidningen The Telegraph. Drönarna som Amazon använder lyfter och landar vertikalt, de kan flyga upp till 16 kilometer på en höjd av 120 meter och kan leverera paket som väger upp till 2,27 kilo.

Patent på självförstörande drönare

Amazon som inom kort anländer till Sverige och med allra största säkerhet kommer att ge svenska e-handlare en tuff match (läs vårt blogginlägg om det här) jobbar intensivt på att göra leverans med drönare till verklighet. I maj 2017 spreds nyheten om att Amazon tagit patent på en drönare med fallskärm och nu framgår det att de även tagit patent på en drönare som är självförstörande och kan montera isär sig själv i luften. Detta ska minimera fara för allmänheten vid en eventuell krasch, där upplösningen av drönaren ska initieras just innan en oundviklig krasch.

Fragmentation controller

Den amerikanska nyhetssajten The Verge beskriver här hur den självförstörande drönaren har en “fragmentation controller” som sätter in om en katastrof uppstår, om till exempel en propeller går av eller att batteriet exploderar. Funktionen innebär att “fragmentation controller”-funktionen, efter att ha studerat väderförhållanden, drönarens färdväg och närliggande terräng, placerar ut sina olika delar på platser som inte utgör fara för människor.

amazons patentillustration

Men även om Amazon har tagit patent på flera olika potentiella lösningar för hantering av en drönares fall och redan testkört i Cambridge, är det en bit kvar till ett mer omfattande användande av drönaren. De behöver lösa ett system som kontrollerar ett stort antal drönare i luften samtidigt och övertyga omvärlden om att metoden innebär ekonomisk gångbarhet. Men ja, det råder nog ingen tvekan om att det här i framtiden kan vara ett effektivt och centralt sätt för att minimera leveranstiden inom e-handeln.