Viva

Ändringar i ranking för mobilsök på Google

Responsiv Design
Publicerad , senaste uppdatering

Om ni har en mobil webbsida men inte järnkoll på hur den presterar ur en SEO-synpunkt så bör ni nog kika på det snart. Google meddelade igår att de kommer släppa flera algoritmer framöver som påverkar organiskt sök via mobil.

Anledningen till detta är att sök via mobil, främst smartphones, växer och Google vill göra mobilanvändarna nöjda. Google har skrivit ihop en lista med vanligt förekommande misstag på mobilsajter. I sin bloggpost skriver Google att man hjälper sina mobilanvändare att hitta vad dom söker efter snabbare om man undviker dessa misstag.

Såhär skriver Google om de kommande uppdateringarna:

’To improve the search experience for smartphone users and address their pain points, we plan to roll out several ranking changes in the near future that address sites that are misconfigured for smartphone users.’

Jag kan helt och hållet förstå Google och hur dom tänker här. Alla vi som använder en smartphone för att söka upp något vet hur mycket jobbigare det är att Googla på en mobil än en vanlig dator. Därför är det ännu viktigare att inga hinder uppstår på sajten eller att man inte får det man förväntar sig.

Några vanliga misstag på mobilsajter enligt Google

  • Sidan har video som inte går att se på iPhone eller Android
  • Felaktiga ompekningar
  • Felaktig hantering av Googlebot-mobile

Prestanda på mobilsajter blir rankingfaktor

En ytterligare algoritm som kommer påverka mobilsajter är prestanda. För drygt tre år sedan meddelade Matt Cutts på Google att prestanda var en rankingfaktor för vanligt sök. På SMX Advanced sa Matt att detta även kommer gälla mobilsajter i framtiden enligt SEL.

Har ni en mobilsajt? Hur jobbar ni med SEO och innehåll på den jämfört med vanliga sajten?