Viva

Bing lanserar nytt webmaster tools (Phoenix update)

Sökmotoroptimering
Publicerad , senaste uppdatering

I onsdags på SMX (Search Marketing eXpo) i Seattle lanserade Bing en helt ny version av ’webmaster tools’ (Phoenix update). Den nya versionen av webmaster tools erbjuder en mängd nya verktyg och data som imponerar.

En av de största fördelarna med nya Bing webmaster tools är att du får tillgång till mer detaljerad data än tidigare. Du kan t ex välja att se data över olika perioder (likt intervallfunktionen i Google Analytics), bakåt i tiden. Bing är också unika med att lyfta fram exakta siffror i webmaster tools, tidigare har man endast fått tillgång till avrundade värden för exempelvis sökvolymen på sökord.

Keyword research tool (organisk trafik)

En annan nyhet i Bing webmaster tools är ’keyword research’, nyckelordsundersökning som baseras på organiska sökningar. Tidigare har man endast kunnat ta del av nyckelordsundersökningar som baseras på sponsrade sökningar, exempelvis Google keyword tool eller Bings AdCenter. Detta är idag det enda verktyget som ger data från organiska sökningar.

Keyword research tool

Link Explorer

Bing har lyssnat på omvärldens feedback kring att Yahoo Site Explorer stängdes ned och återinför nu ett nytt liknande verktyg för att utforska länkar till en domän, Link Explorer (Länkutforskaren). Med detta verktyg kan man enkelt filtrera sitt resultat med olika parametrar, webbplats, ankartext, fritext etc. Även detta verktyg är fortfarande i beta-stadiet.

Bing Link Explorer

Inkommande länkar

Bing erbjuder också ett verktyg där du kan se webbplatsens inkommande länkar, både som en graf samt en lista som kan exporteras.

Inkommande länkar

SEO-analys

Den nya versionen av Bing webmaster tools erbjuder också en SEO-analysator där man i realtid kan fylla i en URL och direkt få tillbaka ett resultat för vilka bristande SEO-detaljer webbplatsen har.

Bing SEO-analys

Duane Forrester och Rand Fishkin om Bing webmaster tools

För mer information om Bing Webmaster tools rekomenderar jag er att se denna videon med Rand Fishkin och Duane Forrester.

Reflektioner kring denna uppdatering

Det gläder mig att Bing satsar på utvecklingen av SEO-verktyg, förhoppningsvis kommer detta även få fart på Googles utveckling av sina verktyg.  Bing utmanar verkligen Google genom att öka sin transparens och erbjuda mer detaljerad data till användarna. I videon ovan diskuterar Duane och Rand kort om fenomenet ’not provided’ som upprört många i branschen och som Google fått en hel del kritik för. Bing har en helt annan synvinkel på detta vilket kanske är till deras fördel, det återstår att se.

Vi kommer testa och utvärdera dessa verktyg för att se hur bra de verkligen är, dock får vi komma ihåg att de fortfarande är i beta-stadiet.

Läs mer på Bing Webmaster Center Blog.

Vad tycker du om Bing webmaster tools?