Sverige - Viva Media

Bygg upp ditt professionella nätverk

Sociala Medier
Publicerad , senaste uppdatering

Det personliga nätverket är ett stort hjälpmedel i många situationer och sociala medier hjälper oss att komma närmare och utöka vårt personliga nätverk. Via Facebook har du säkert redan lagt till vänner som du inte har en daglig personlig kontakt med. Men det finns även sida där du bygger upp ditt professionella nätverk som kan skapa nya affärer eller jobbmöjligheter.

Marknadsför dig själv

På sidan LinkedIn kan man enkelt registrera sig  och bygga upp sin egna profil. Till skillnad från Facebook, Myspace och andra sidor så är LinkedIn mer fokuserat på dig i arbetslivet. Det finns inga spelapplikationer och du kan inte ladda upp en massa låtar eller bilder som du kanske har målat. Istället fyller du i dina uppgifter om avklarade studier, vilka arbetsplatser och arbetsuppgifter du har haft och vart du jobbar idag. Man kan faktiskt likna detta vid ett personligt CV som du vill visa utåt för vänner och kollegor men även för personer i deras nätverk.
Linkedin har en högre snittålder än många andra sidor för nätverk. Idag ligger snittåldern på ca 40år och användarantalet ökar hela tiden. Från juni 2010 till augusti 2010 har användarantalet ökat med 5 miljoner över hela världen och över 200st olika branscher.
I Sverige finns det ca 130.000st användare (augusti 2010).

Bygg upp ditt nätverk

Tänk dig att du kan visa upp dina färdigheter och meriter för dina vänner, kollegor, affärskontakter och kunder. Detta är fullt möjligt via LinkedIn. Du söker själv upp de personer som du vill ha med i ditt egna nätverk och skickar en förfrågan om att bli en del i deras nätverk. Finns inte personen på LinkedIn idag så skickas ett mail till personen med en inbjudan att gå med i LinkedIn.
När du har skapat en kontakt med någon så kan du titta på hans/hennes profil och även se vilka personer de har i sitt nätverk. På detta viset kan du kanske hitta ännu fler personer som du kan koppla till ditt nätverk.
Du får även hjälp av LinkedIn att hitta personer till ditt nätverk. Fyller du i uppgifter som skola och arbetsplatser så får du förslag på ’People you may know’ för att kunna utöka ditt nätverk.
Ditt nätverk består alltså av personer som du har en direkt koppling med men även delvis med deras kontakter. Detta kallas för ’andra gradens kontakter’.

Nätverk LinkedIn

Nytt jobb eller nya kunder?

Eftersom du direkt kan visa upp vad du jobbar med och vilka färdigheter du har så har LinkedIn även blivit en riktigt bra plattform för arbetsgivare som söker ny personal. Vissa uppgifter säger att upp till 80% av alla företag använder LinkedIn som sitt primära verktyg när de söker ny personal.
Nu är inte LinkedIn så stort i Sverige ännu men man bör ändå ha i åtanke de uppgifter som AMS presenterar. De säger att 70% av jobben i Sverige idag förmedlas via olika nätverk och kontakter.
Fördelen är att man kan leta efter personer inom specifika områden och som kanske redan har erfarenheter av det som man själv sysslar med. Man slipper ev. långa och dyrbara rekryteringsprocesser eftersom man enklare kan headhunta personer som är intressanta och även plocka upp referenser via nätverket.

Några fördelar med LinkedIn

  • Med LinkedIn har du aktuella kontaktuppgifter/mailadresser till de personer i ditt nätverk oavsett vilken dator du sitter vid.
  • Hitta personer och kontakter inom din bransch som kan leda till nya affärer eller jobb.
  • Som företagare kan du hitta din nästa anställda via LinkedIn