Viva

Byt URL eller domän utan att tappa värde

Nyhetsbrev Sökmotoroptimering Teknisk SEO
Publicerad , senaste uppdatering

Ett stort problem som uppstår när man byter webbadress (URL) eller domän är att man förlorar dess värde i form av länkar och PageRank. I denna artikeln förklarar jag hur man genomför byte av domän eller webbadress och samtidigt bibehåller så mycket värde som möjligt från den gamla.

Ändra externa och interna länkar

Det första du bör göra vid byte av domän eller webbadress är att ändra interna och externa länkar så att de pekar rätt till den nya adressen. Ett tips är att använda Yahoos verktyg Site Explorer för att se externa länkar till en adress och har någon länkat till adressen kan du kontakta dem och be dem ändra på länken.

Ompekning av gammal adress till ny adress

När man byter domän eller webbadress är det viktigt att man gör en ompekning från den gamla adressen till den nya. Detta kan göras på flera olika sätt och med olika status-koder. Det viktiga är att ompekningen är av typen 301, som betyder permanent ompekning.

Vad händer vid en 301-ompekning?

301-ompekning

Om du skickar header status-koden 301 vid en ompekning så skickas en del av värdet med från den ompekade adressen till den nya. Om www.b.se på bilden ovan i sin tur hade gjort en ompekning till en annan adress så hade ytterligare värde gått förlorad. Undvik därför att göra onödiga ompekningar.

Går det göra automatiska ompekningar eller bara manuella?

En del system har stöd för att peka om URLer när dem byts, men det är ganska sällsynt. Oftast får man tyvärr sitta och skriva ner adress för adress manuellt. Ett undantag är om du bara byter domän då det oftast ganska enkelt går att peka om alla adresser från den gamla domänen till motsvarande adress på den nya.

När kan man ta bort ompekningen?

När sökmotorerna har avindexerat den ompekade adressen går det bra att ta bort ompekningen. Säkerhetsställ då att inga länkar fortfarande finns kvar någonstans till den gamla adressen.

Vilka metoder går att använda för att skapa ompekningar?

Det finns många metoder att använda för att skapa 301-ompekningar. Här är några exempel:

  • I .htaccess om webbplatsen drivs av en Apache-server (Väldigt enkelt och smidigt)
  • I serverinställningarna om webbplatsens drivs av en IIS-server.
  • Canonical-tagg
  • Meta frefresh-tagg

Personligen föredrar jag att använda .htaccess-filer då jag mestadels utvecklar webbsidor i PHP på Apache-servrar. Kom dock ihåg att inte byta URLer och skapa ompekningar om det verkligen inte behövs, i längden kan det bli ganska rörigt.