Viva

Experiment: Är tunt innehåll negativt för organisk SEO på Google?

Sökmotoroptimering Teknisk SEO
Publicerad , senaste uppdatering

När Google Panda rullades ut i Mars 2011 skrevs det kors och tvärs om faktorer som drabbade sajter negativt. En av dessa var tunt innehåll. Som också Rand Fishkin tog upp på SearchLove i Oktober förra året.

I början av December 2011 satte jag igång ett experiment för att undersöka om tunt innehåll faktiskt påverkar rankingen på en webbplats. Nu har jag samlat ihop data nog för att kunna presentera resultatet.

Utgångspunkt

Jag tog en domän som stod parkerad och inte längre användes. På domänen satte jag upp totalt 11 sidor med riklig mängd innehåll i form av text, rubriker, bilder och filmer relaterat till två relativt enkla sökord som sajten optimerades för.

Självklart skapades brödsmulor, canonical, HTML/XML-sitemap, 404-sida, mikrodata och så vidare.

Steg 1 – Uppstart

Mätningar påbörjades den 12/12 och den 14/12 skapade jag den första länken till webbplatsen.

Den 19/12 fick jag alla 11 sidor indexerade på Google och den 21/12 hade ’glasspinne’ placeringen 12 och ’glasspinnar’ 28.

Den 20/12 skapades en andra länk till webbplatsen som resulterade i att båda sökorden intog stabil placering på förstasidan i sökresultaten efter den 12 Jan 2012. Den 26/1 fick jag dessutom en naturlig länk från en blogg.

Graf på experiment med tunt innehåll - steg1

Steg 2 – 10 sidor med tunt innehåll läggs till

Den 6/3 skapades 10 undersidor med ’tunt innehåll’. Sidorna innehöll en unik rubrik och en unik paragraf med ett eller två ord.

Sökordet ’glasspinne’ behöll en stabil placering på förstasidan, medan ’glasspinnar’ tappade till andrasidan. Att Google indexerat fler sidor än jag faktiskt hade beror på att robots.txt och XML-sitemap indexerats och presenteras i sökresultaten.

Graf på experiment med tunt innehåll - steg2

Steg 3 – Ytterligare 10 sidor med tunt innehåll läggs till

Den 19/4 skapade jag ytterligare 10 sidor med tunt innehåll (totalt 20 av 31 sidor). Denna mätperiod pågick fram t.o.m. den 7/5 och efter ungefär halva tiden halkade ’glasspinne’ ner till tionde plats. Lite värre blev det för ’glasspinnar’ som halkade ner till plats 33.

Graf på experiment med tunt innehåll - steg3

Steg 4 – Ett sista ryck med ytterligare 10 sidor med tunt innehåll

Den 8/5 skapades ytterligare 10 sidor med tunt innehåll (totalt 30 av 41 sidor). Nu börjar det bli intressant! Denna period avslutades 7/6.

Sökordet ’glasspinne’ pendlar lite upp och ner men slutar under denna period på tionde plats, medan ’glasspinnar’ återhämtar sig lite grann för att sedan halka ner till plats 88.

Nu har det nästa gått en månad med 30/41 sidor innehållande tunt innehåll. Jag tyckte det fick räcka, ’glasspinne’ hade ändå halkat ner lite från den initiala positionen och ’glasspinnar’ totalt rasat.

Graf på experiment med tunt innehåll - steg4

Den 8/6 tog jag bort alla 30 sidor med tunt innehåll. Dessa 301-ompekades till närmast ovanliggande sidan i hierarkin.

Nu blev det minst sagt rörigt i SERPen och fram till och med den 10/7 halkade jag ner på båda sökorden. Vad hände? Google avindexerade inte de ompekade sidorna. Min misstanke är att Google kan ha tolkat mina sidor med tunt innehåll som duplicate content.

I en intervju av Eric Enge med Matt Cutts på Google kunde vi nyligen läsa att Matt uttryckte att 2-3 meningar med unikt content på en sida räcker för att inte klassas som duplicate content.

I detta läget uteslöt Google snarlika sidor:

Adling - Duplicate i SERPen

Placeringarna på sökorden fortsatte att halka ner successivt.

Graf på experiment med tunt innehåll - steg5

Steg 5 – Byter metod för att få sidor avindexerade

Det kan ta tid att få sidor avindexerade med 301-ompekningar, men jag ville få bort mina sidor med ’tunt innehåll’ fort för att snabbare kunna se resultat. Istället lät jag mina sidor med tunt innehåll bli 404-sidor och jag blockerade även URLerna i robots.txt. Nu blev det roligt i SERPen. Först såg sidorna med tunt innehåll ut såhär i sökresultaten, utan titel och description:

SERP duplicate utan titel och description

Nu har Google lagt till en beskrivning som säger att innehållet är blockerat av robots.txt:

SERP innehåll blockerat av robots

Efter detta börjar det äntligen vända och sökorden börjar klättra uppåt igen. Sidorna med tunt innehåll avindexeras dock inte.

Graf på experiment med tunt innehåll - steg6

Idag ligger sökordet ’glasspinne’ på plats 6 och ’glasspinnar’ på plats 19. Båda sökorden har haft en ganska stabil placering nu i 19 dagar.

Summering av experiment med tunt innehåll

Summering – påverkar tunt innehåll rankingen på en webbplats negativt?

Vad är egentligen tunt innehåll? Jag ville testa med bara en unik rubrik och några få ord. Detta kanske var för lite och istället tolkades som duplicerat innehåll av Google.

Oavsett droppade jag i resultaten på båda sökorden innan jag tog bort alla sidor med tunt innehåll. När jag 301-ompekade rasade jag ännu mer – för att sedan komma tillbaka när jag satte 404 och nekade indexering av Google. Jag misstänker att mina 301-ompekningar inte gav någon effekt alls eftersom sidorna fortfarande förblev indexerade och resultat först kom när jag gjorde sidorna till 404.

Tunt innehåll eller duplicerat innehåll. Be aware of it!

Jag kunde såklart gjort mitt experiment bättre på många sätt, men jag tror ändå att både tunt innehåll och duplicerat innehåll påverkar ranking negativt. Det är min slutsats av experimentet, men det är såklart öppet att tolkas hur som helst.

Kom gärna med kritik, feedback, tankar eller funderingar 🙂