Sverige - Viva Media

Fånga dina besökare – 5 enkla textinledningar

Content E-handel Nyhetsbrev
Publicerad , senaste uppdatering

Hur skapar jag ett intresse bland mina besökare på min webbplats? Varför har de inte förstått vad vi säljer?

Föreställ dig att du har lagt ner oerhört mycket tid på att skapa en attraktiv hemsida ur alla aspekter. Alla förutsättningar är i stort sett optimala. Men du misslyckas med att fånga ett intresse i webbplatsens inledande text. Ungefär som när man anger att man läst köpvillkoren då man handlar på nätet. Texten har ett innehåll och fyller ett syfte. Men ingen har egentligen brytt sig om att läsa den.

Stora författare lägger ner mycket tid på att skapa häpnadsväckande inledningarna som verkligen omsluter läsaren när de skriver sina stora verk. En bra rubrik räcker oftast inte för att fånga läsaren. Så här kommer fem stycken enkla tips för dig som verkligen vill få din text läst:

1. Ställ en retorisk fråga

Att öppna sin text med en fråga skapar en nyfikenhet hos besökaren. Frågan skall vara öppen och inte ha ett tydligt svar. Det skall ju texten besvara. Genom att ställa en fråga framställer du dig själv som engagerad och insatt.

2. Använd anekdoter eller citat

Med en anekdot eller ett citat så söker du stöd för din tes hos en pålitlig källa. Att berätta om något intressant eller intelligent någon ger en unik tyngd till innehållet. Försök att knyta till besökarens personliga känslor i texten

3. Få läsaren att skapa egna föreställningar

Få besökaren att själv börja tänka. Genom att ge besökaren egna föreställningar och själv börja tänka kring innehållet kan man lätt få besökaren att fästa sig vid textens innehåll och läsa vidare. Aktivera sinnena genom att använda uppmaningar såsom; ”har du tänkt på detta”, ”föreställ dig” eller ”tänk om”.

4. Använd metaforer eller liknelser

Att använda metaforer eller liknelser är nog ett av de absolut bästa sätten att fånga besökaren med hjälp av en mening. Båda är otroligt bra och enkla sätt att väcka ett igenkännande i texten. Omedelbart får besökaren flera faktorer att relatera till

5. Chocka läsaren

Inled gärna din text med ett intressant fakta eller en faktoid. Gärna något häpnadsväckande eller styrkande fakta i sammanhanget. Besökare älskar att få intressant och relevant fakta serverat åt sig. Det måste inte vara chockerande, men en mer häpnadsväckande inledning lockar naturligtvis många besökare att fortsätta läsa.

Nu har vi gått igenom det mesta man behöver veta angående den näst viktigaste aspekten av en text. Den tredje viktigaste aspekten handlar om att skapa en bra avslutning.

Vilken av de fem textinledningarna använde jag mig inte av i inledningen?