Från felmeddelande till framgång – statuskoder och dess betydelse

Statuskoder är inte bara en nyckelkomponent inom webbutveckling – de har också en betydande roll när du vill förbättra användarupplevelsen, boosta din SEO eller se till att felsökningen fungerar felfritt. Att förstå dessa koder är viktigt och här visar vi dig varför samt berättar vad de faktiskt betyder.

Publicerat
Inlägg SEO

Föreställ dig att du har byggt upp en väletablerad webbplats med bra organisk synlighet, och nu står du inför utmaningen att förändra strukturen på din webbplats. I detta sammanhang är en korrekt hantering av statuskoder avgörande. Dessa koder fungerar som snabba indikationer på webbsidans prestanda och meddelar resultatet av din förfrågan till både din webbläsare och eventuella sökmotorer som granskar webbplatsen. Låt oss ta reda på vad en statuskod är, vilka som är de vanligaste och varför du som marknadsförare ska bry dig om dessa koder.

Vad är en statuskod?

Innan vi tittar på varför du ska bry dig om statuskoderna på webbplatsen börjar vi med grunderna och vad en statuskod faktiskt är. Kortfattat är en statuskod ett svar som en server ger när en webbläsare försöker nå en webbplats. De indikerar om en begäran var framgångsrik eller om det uppstod något problem längs vägen.

Dessa koder är inte bara en hygienfaktor för en sajt, utan de spelar en avgörande roll i hur sökmotorer tolkar och rankar en webbplats. En webbplats som svarar med felaktiga statuskoder kan ställa till med stora problem ur ett SEO-perspektiv. Därför är det viktigt att webbplatsägare som arbetar med sökoptimering har koll på de vanligaste statuskoderna, både för söket men även för användarna.

3 anledningar till varför du ska bry dig om statuskoder

Statuskoder har en direkt inverkan på din webbplats SEO (sökmotoroptimering). En 301-ompekning är ett exempel på ett kraftfullt verktyg i din SEO-verktygslåda. Genom att använda den på rätt sätt bevarar din webbplats auktoritet och trovärdighet i ögonen på sökmotorer och besökare, då den förhindrar att du hamnar på en felsida.

Den ser även till att behålla dina befintliga sökresultatrankningar, genom att leda gammal sida till sin nya motsvarighet. Det innebär att när folk söker efter relevanta termer, kommer din webbplats fortfarande att dyka upp i resultaten. Detta är viktigt eftersom högre synlighet oftast leder till ökad trafik och fler potentiella kunder som i sin tur gynnar hela företaget.

Vidare spelar förståelsen av statuskoder en viktig roll inom felsökning. Genom att snabbt identifiera och åtgärda statuskodrelaterade utmaningar kan du säkerställa att din webbplats fungerar smidigt. Det bidrar till den bästa möjliga upplevelsen för dina kunder och prospekt och skapar en mer tillförlitlig webbplats.

Allt detta påverkar i sin tur användarupplevelsen. Inom marknadsföring strävar vi efter att attrahera och behålla besökare på vår webbplats. Men om din webbplats svarar med en ogynnsam statuskod, som den beryktade 404 (Sidan hittas inte), riskerar besökarna att få en negativ upplevelse. Detta kan i sin tur skada deras uppfattning om ditt varumärke och leda till förlorade affärsmöjligheter eller sämre kundrelationer. Därför är det av yttersta vikt att försäkra sig om att din webbplats svarar med de rätta statuskoderna för att upprätthålla en positiv användarupplevelse.

Lycka till!

Olika typer av statuskoder att känna till

Statuskoderna är många och det är inte helt enkelt att veta vad alla betyder genom att endast titta på dem. Till att börja med är det bra att veta om att det finns fem olika typer av statuskoder. Dessa är:

  • 1xx: Information – Servern har tagit emot förfrågan. Processen fortsätter.
  • 2xx: Godkänt – Förfrågan lyckades.
  • 3xx: Ompekning – Du har blivit ompekad till en annan plats.
  • 4xx: Klientfel – Sidan går inte att hitta.
  • 5xx: Serverfel – Servern lyckades inte svara på förfrågan.

Det betyder att du kan ha en susning om vad en statuskod innebär endast genom att hålla koll på den första siffran. Ser du att det står statuskod 302 vet du att det har att göra med ompekningar eftersom den börjar med siffran tre, än om du inte vet exakt vad koden betyder. Smidigt va?

Vanliga statuskoder inom SEO

Vissa statuskoder är givetvis vanligare än andra, och här går vi igenom de vanligaste statuskoderna och dess innebörd i ett SEO-perspektiv.

Statuskod 200 = OK

Detta är den glädjande koden som indikerar att allt fungerar precis som det ska. När du stöter på denna kod kan du vara trygg med att din förfrågan har lyckats och att webbsidan visas korrekt. Inget behov av oro här!

Statuskod 301 – Sidan är permanent flyttad

Denna kod är ovärderlig när du genomför permanenta ändringar i din webbplatsstruktur. Den hjälper till att bevara din sökposition och leder besökare till den nya platsen, vilket är kritiskt när en sida byter destination.

Statuskod 302 – Sidan är temporärt flyttad

Om du gör temporära ändringar på din webbplats som kommer att återgå till det vanliga läget inom kort, är statuskod 302 din vän. Den signalerar att ändringarna är temporära och att sidan kommer att återgå till sitt normala tillstånd snart.

Statuskod 404 – Sidan hittas inte

404 är en välkänd statuskod som indikerar att sidan du försökte komma åt inte längre existerar. Beroende på orsak är detta något som behöver åtgärdas snabbt för att inte gå miste om besökare. Att hantera sidor som svarar med statuskod 404 är avgörande för att skapa en bättre användarupplevelse.

Statuskod 500 – Internt serverfel: 

Om du stöter på denna kod, betyder det att det uppstått problem på er webbserver och att webbplatsen ligger nere av en eller annan anledning. Här är det viktigt att agera snabbt för att säkerställa en smidig användarupplevelse och för att inte förlora organisk synlighet.

Hur tar jag reda på vilken statuskod en landningssida har?

Det finns flera olika verktyg och tillägg i webbläsaren att välja mellan till både Google Chrome och Mozilla Firefox som du kan använda dig av för att kontrollera statuskoderna. Dessa kan vara behjälpliga för att kontrollera att en ompekning har genomförts på korrekt sätt. Ett måste helt enkelt, så se till att hitta ett verktyg som fungerar bra för dig!

 

För att summera..

Sammanfattningsvis är statuskoderna många som är viktiga att hålla koll på för att gynna marknadsföringen i helhet. Genom att omfamna deras betydelse och använda dem till din fördel kan du inte bara undvika potentiella fallgropar, utan också öppna dörren till nya möjligheter och framgångar inom marknadsföring.

Så nästa gång du utforskar dina marknadsföringsstrategier, tänk på de små siffrorna som kan göra en stor skillnad – dina statuskoder.