Viva

Google lanserar nyhet i Maps: Map Maker

Google
Publicerad , senaste uppdatering

Idag släppte Google Map Maker även i Sverige, ett verktyg som gör att användare kan dela med sig av sina smultronställen på Google Maps. Verktyget finns nu i 220 länder och regioner. Man kan lägga till allt från badstränder och lokala restauranger till vägar och sevärdheter.

Lägg till plats i Map Maker

 

Vad är Map Maker bra till?

Jag kan tänka mig att Map Maker kan vara bra av många anledningar.

  • Lokala företag får möjlighet att enkelt hamna på Googe Maps och locka till sig folk, utan krånglig verifiering (som krävs för Google Places).
  • Turister kan hitta intressanta platser att besöka som kanske inte lokala turistbroschyrer eller kartor har med.
  • Map Maker kan kopplas samman med Google+ vilket kan innebära trevliga möjligheter framöver.
  • M.m.

Och visst, detta är smart av Google. Dom låter användare lägga till värdefull data till Google Maps utan att dom själva behöver göra speciellt mycket.

Ett test av verktyget

Jag blev intresserad av hur verktyget fungerar och testade självklart på det. Det första jag gjorde var att i realtid se platser användare lade till, vilket du kan göra här.

Map Maker i realtid

 

På denna skärmdump ser du att en användare lagt till ett övergångsställe. Hur man nu tycker att det är intressant för en användare?

För att lägga till en plats kan man gå till det officiella Map Maker forumet. Jag valde ut en lokal liten kiosk i min hemmastad Lidköping som ännu inte finns med på Google Maps.

map-maker-add-place

 

När jag markerat plats på kartan blir nästa steg att välja en kategori och namn.

map-maker-place-details

 

Sedan fick jag fylla i kioskens uppgifter. Nu kunde jag inget av detta så jag skrev bara en enkel beskrivning.

map-maker-place-data

 

Olyckligtvis stod det ett släp framför den fina kiosken på Googles Street view-bild, men jag hoppas det går ändå. När jag sparat upptäckte jag att min skapade plats måste godkännas innan det publiceras. Jag testade att logga in med ett annat Google-konto och verifierade, men det räckte inte för att min plats skulle publiceras.

map-maker-place-waiting

 

Och slutligen fick jag även ett meddelande om att min profil på Map Maker kan kopplas samman med min Google+ profil.

Map Maker med Google Plus

 

Uppdaterat

Drygt 12 timmar efter att jag publicerat min plats via Map Maker fick jag den nekad av Google, med anledning att informationen inte var tillräcklig:

denial-reason

 

Så tydligen krävs det mer än bara koordinater och beskrivning!

Mina spontana tankar är att Map Maker kan bli ganska trevligt, framförallt för turister. Är jag själv iväg på resa skulle Map Maker vara ett smidigt sätt för att hitta platser att besöka. Det återstår dock att se hur det utvecklas. Du kan läsa Googles egna bloggpost om Map Maker här.

Vad tror du om Map Maker själv?