Google Penguin – Då och nu
Den 16:e Oktober kommer jag och Tom Anthony från Distilled föreläsa på SMX Stockholm där vi bl.a. kommer prata om Penguin. Men innan dess tänkte jag dela med mig av några av mina tips för hur du kan göra för att återhämta dig, undvika straff av Penguin och redan nu befinna dig i framtiden. Sedan den […]
Den 16:e Oktober kommer jag och Tom Anthony från Distilled föreläsa på SMX Stockholm där vi bl.a. kommer prata om Penguin. Men innan dess tänkte jag dela med mig av några av mina tips för hur du kan göra för att återhämta dig, undvika straff av Penguin och redan nu befinna dig i framtiden.
Sedan den första versionen av Googles algoritmuppdatering Penguin släpptes 24:e april har det hänt mycket i SEO-branschen. Vi har landat. Vi har analyserat. Vi har lärt oss av misstag. Vi har insett fakta. Vi har skapat framtidsteorier. Men sanningen är att ingen faktiskt kan spå en framtid och säga ‘jag vet‘. Vi kan ana och vi kan tro. Och självklart se statistisk data!
För att inte denna bloggpost ska bli tröttsamt lång att läsa tänker jag inte gå in på algoritmuppdateringen i sig. Tommys inlägg som jag länkade till ovan täcker den biten bra. I detta inlägg kommer jag använda uttrycket ‘straffad av Penguin‘. Eftersom Penguin är algoritmisk är det snarare ett ‘filter‘ och Google själva säger att alla ‘straff‘ är manuella. För enkelhetens skull kommer jag dock använda mig av uttrycket ‘straff‘.
1. Analyserar om sajten blivit straffad
Penguin kan straffa sajter olika beroende på bransch och hur länkprofiler ser ut, men det första du bör göra är att analysera den organiska trafiken i Google Analytics runt den 24:e april. Har det skett en signifikant minskning av trafik runt detta datum kan det kopplas samman med Penguin:
(Bild 1: Organisk söktrafik i Google Analytics den 24:e april)
Den 25:e maj släppte Google den senaste bekräftade uppdateringen av Penguin, 1.1, men eftersom Penguin är algoritmisk kan ett straff infalla när som helst, varför det inte behöver vara just 24:e april eller 25:e maj som trafik eller organiska positioner droppar.
Bilden ovan är ett väldigt tydligt exempel på hur trafiken i Google Analytics kan härledas till Penguin, men det behöver inte vara så uppenbart i alla case. Penguin behöver inte straffa en hel domän i sig utan kan även påverka enskilda sidor och då är det inte säkert att det syns lika tydligt i Google Analytics.
Har sökord plötsligt droppat till ~50+ placeringar kan det också bero på Penguinstraff, men här krävs mer djupare analyser av länkar m.m. för att kunna fastställa orsak.
Under Mars och April skickade Google ut tusentals varningsmeddelanden om onaturliga länkar till webbplatsägare genom Webmaster Tools. Har man fått detta meddelande kan det vara en signal på att Google upptäckt onaturliga länkar till webbplatsen, men det behöver inte betyda att man straffats eller kommer straffas.
Ett fantastiskt gratisverktyg för att analysera trafiken i Analytics med översikt på Googles uppdateringar över tid är http://www.panguintool.com. Genom att logga in på detta verktyg med ditt Analytics inlogg (oauth används) kan man ganska enkelt analysera och se vad som hänt med trafiken på sin sajt de datum som Google gjort uppdateringar.
(Bild 2: Trafikanalys i Panguintool med Googles algoritmuppdateringar utmarkerade)
Bara sökord som straffats eller en hel webbsida?
Ett enkelt sätt för att testa om en sida straffats globalt eller om det bara är ett eller flera specifika ord är att optimera den för ett icke så konkurrensutsatt ord. Lyckas det kan det vara så att straffet bara är riktat mot det specifika ordet eller orden.
2. Analysera vidare och agera
När det pratas om Google Penguin får man oftast höra ordet ‘länkprofil‘, vilket kanske är det viktigaste, men vi ska komma ihåg att Penguin inte bara är riktat mot länkar. Om du misstänker att din sajt blivit straffad är det bara att sätta igång med återhämtningsarbete i form av on-page, länkar, innehåll och agera för att komma på banan och minimera risker att hamna i trubbel med Penguin igen.
Det är viktigt att lägga på minnet att alla Penguin-case är olika, det går inte följa ett facit till punkt och pricka för att bli av med sitt straff. Därför blir kommande tips och rekommendationer generella best practice efter egna och andras erfarenheter.
Länkprofil med naturligt mönster
Misstänker du att du blivit straffad är det första du bör göra att se hur länkprofilen ser ut till sidan. Många verktyg är framtagna för detta ändamål, men mest kända är kanske Open Site Explorer, Majestic SEO och ahrefs.com. Personligen gillade jag Open Site Explorer bäst tidigare, men efter att Majestic SEO nu uppdaterats tycker jag det är bättre. Alla verktyg har olika mycket mängd data insamlat som presenteras och du kommer troligtvis inte få samma resultat i dem.
(Bild 3: Länkprofil i Majestic SEO)
Att få fram en 100% korrekt länkprofil för en sajt är enklare sagt än gjort och kräver både tålamod och goda kunskaper i Excel. För att få fram en så korrekt länkprofil som möjligt rekommenderar jag att du sammanställer och jämför länkar och länktexter från både Majestic SEO, Open Site Explorer, Ahrefs.com och Google Webmaster Tools. Här blir det lite pill att filtrera och jämföra länk för länk, men absolut värt det om man vill få så bra resultat som möjligt.
Vissa säger att topp10 ankartexter i en länkprofil bör vara:
- Företagsnamn
- Nakna URLer (‘exempel.se‘, ‘http://exempel.se‘, ‘http://exempel.se/‘ o.s.v)
- Universala (‘klicka här‘, ‘läs mer‘, ‘denna länk‘ o.s.v)
- Mixade (‘Kalles Takläggning‘, ‘Takläggning i Solna AB‘ o.s.v)
Vissa säger att endast 10% av alla externa länkar till webbplatsen bör vara sökord (money keyword). Studera bild nummer 3 ovan lite (domän- och företagsnamn är censurerat). Ganska uppenbart att topp10 ankartexter inte tillhör typerna listade ovan och antalet money keyword överstiger 10%, men sajten har ändå inte blivit straffad.
Om man tänker logiskt istället för i siffror är det viktiga att man ser till att länkprofilen toppas av ovanstående ankartextgrupper och ger en naturlig bild. Fungerar det inte får man anpassa den ännu mer och analysera vidare om det finns länkar som Google kan anse som spam. Och naturligtvis radera dessa.
En annan viktig notering som Emma Barnes på BRANDED3 skrivit om i denna bloggpost är att Penguin-vinnare har mycket fler variationer av ankartexter till sig än Penguin-förlorare. Antalet olika ankartexter är därför värt att hålla koll på.
Se upp för site wide-länkar
Site wide-länkar är länkar som förekommer på alla sidor på en webbplats, t.ex. i en sidokolumn eller sidfot. Även om dessa länkar kan vara naturligt att skapa i många fall bör man se upp för dem även om de är en bild, domännamn eller företagsnamn. Denna typ av länkar bör för säkerhets skull ha attributet nofollow på sig.
Uppdatering: Många webbyråer brukar lägga till en länk till sig själva i sidfoten eller i en sidokolumn på alla sidor på webbplatser de tar fram. Sajten WPMU.org gjorde på ett liknande sätt och blev straffade för detta. Jag ger därför ett varningsfinger till er som gör det. Betydligt bättre är i så fall att lägga en länk på en undersida, t.ex. ‘Om webbplatsen’.
Se upp för företagskataloger
Google Penguin riktas bland annat mot köpta länkar med exakt matchning på sökord (money keywords). Något man får i många av alla företagskataloger som finns. Företagskataloger i sig är inte farligt, men efter Penguin har många företagskataloger blivit avindexerade på Google. Av denna anledning kan företagskataloger vara skadliga och värt att ta en titt på om du blivit straffad av Penguin. Är massa sökord länkade i en företagskatalog bör de raderas.
Jobba med outreach
Ordet outreach har flödat i SEO-branschen senaste året och är just nu väldigt trendigt. Vi ska dock inte glömma av hur viktigt outreach är. Genom att jobba med outreach och förtjäna naturliga länkar bygger man en stark grund för framtiden. Bygg ert varumärke och gör något bra för branschen – signaler som Google letar efter.
Skapa auktoritet genom sociala medier
Ett sätt för att bygga auktoritet och trovärdighet till sin webbplats är att skapa engagemang i sociala medier. Hög auktoritet ger webbplatsen styrka och minskar risker för straff. Skapa videos på YouTube, lägg upp bilder på Pinterest och bygg en aktiv närvaro på Facebook. Välj de medierna som passar er bransch bäst!
Skapa pressreleaser
Händer något stort på ert företag? – Skapa pressreleaser som ni kan skicka ut via olika webbtjänster som finns för detta ändamål. I dem kan ni länka till er webbplats – webbtjänster för pressreleaser är ofta väldigt kraftfulla.
Skapa unikt och minnesvärt innehåll
Finns informationen om era produkter eller tjänster att hämta på någon annan webbplats? Då är det dags att skriva om ert innehåll med unik information om era produkter eller tjänster som ingen av era konkurrenter lyckats lyfta fram. Detta är signaler som Google letar efter.
Försök även att skriva minnesvärt innehåll som gör att besökare vill sprida vidare det och kommer ihåg er webbplats. Humor kan vara ett sätt!
Sammanfattning
En kort sammanfattning av inlägget och hur du kan upptäcka om du blivit straffad, ta dig på banan igen och undvika trubbel i med Penguin i framtiden:
- Analysera om du blivit straffad genom att kontrollera eventuell signifikant minskad av trafik i Google Analytics, positioner i organiska träfflistan eller varningsmeddelanden i Google Webmaster Tools. Verktyget Panguintool kan underlätta denna analys.
- Har du blivit straffad – testa om det gäller hela domänen eller bara en specifik sida.
- Justera länkprofilen så att den ger en så naturlig helhetsbild som möjligt. En fördel kan vara att ha länkar med så många olika ankartextversioner som möjligt till sajten.
- Undvik site wide-länkar.
- Undvik företagskataloger.
- Gör något bra för branschen och få naturliga länkar genom outreach.
- Aktivera er i sociala medier.
- Jobba med pressreleaser.
- Bygg innehåll på er webbplats som folk kommer igår och som är unikt för era produkter eller tjänster.