Viva Media

Google webbplatsoptimerare stängs ned

Google Analytics
Publicerad , senaste uppdatering

I den tidigare artikelserien ’A/B-test och Google webbplatsoptimerare’ var det tänkt att att publiceras ytterligare en artikel till och därmed bli tre artiklar lång. Men tiden sprang om min planering och jag hann inte färdigställa detta innan Google Website Optimizer / webbplatsoptimeraren kommer stängas ned. GWO kommer stängas ned, redan den 1:a Augusti.

Vad är då tänkt att ersätta Googles tjänst, webbplatsoptimeraren? Jo, sedan ett tag tillbaka så har Google haft planerna på att integrera den produkten till Google Analytics (GA) istället. Det man valt att kalla den nya funktionen i och med integreringen i Google analytics är Content Experiments (CE).

Vissa av er som har sedan tidigare arbetat med GWO har i god tid fått reda på denna förändring men det har nu varit känt sedan ett par veckor tillbaka (1:a Juni).

Google har skapat en introduktionsvideo för CE som du kan se nedan:

Vad får vi för nytta med att GWO blir integrerat helt i GA?

Det blir enklare att komma igång med ab-test och lättare att se och förstå effekterna än tidigare. T.e.x. så behöver vi i CE inte använda oss av anpassade variabler för att hålla reda på vem som blivit exponerad för vad. Vi får ingen informationsförlust om refererande trafik i GA som kunde uppstå tidigare. Ett trevliga gränssnitt att arbeta i än tidigare.

Men med dessa förändringar så kan det även finnas saker som vi ifrågarsätter oss…

Framförallt så är det två saker, man kan max ha 5 varianter att testa där det i GWO inte fanns någon gräns och MVT-tester är inte möjligt som standard. Däremot så är det tänkt att MVT-tester ska även kunna vara möjligt i CE men när detta sker vet vi idag inte.

Vad är viktigt för dig som kör ett nuvarande test i GWO?

Att köra klart det innan 1:a Augusti. Spårningskod som eventuellt ligger inne idag kommer inte generera några fel efter 1:a Augusti såvidare man inte programmerat om standardkoden för ab-testern. Det slutar bara att fungera.

Gällande min tidigare artikelserie så kommer det finnas mycket nytta att lära sig som även appliceras i CE. Jag kommer skriva en ny artikel om CE framöver.