Googles nya mobilranking – frågor och svar

Igår den 21 april rullade Google ut sin nya mobil-algoritm som premierar mobilvänliga webbplatser (jag skrev tidigare om ämnet här.) Jag har ännu inte kunnat se någon effekt av den nya algoritmen, vilket inte är så förvånade. Google måste nämligen crawla om alla webbplatser för att kunna ta med den nya algoritmen i sin rankingsberäkning. Det kommer […]

Publicerat
Inlägg SEO

Igår den 21 april rullade Google ut sin nya mobil-algoritm som premierar mobilvänliga webbplatser (jag skrev tidigare om ämnet här.) Jag har ännu inte kunnat se någon effekt av den nya algoritmen, vilket inte är så förvånade. Google måste nämligen crawla om alla webbplatser för att kunna ta med den nya algoritmen i sin rankingsberäkning. Det kommer minst ta en vecka innan vi kan se en förändring i den mobila-SERPEN. Det finns många funderingar angående denna uppdatering, jag ska försöka summera de vanligaste frågorna och svaren.

Kommer detta påverka rankingen för hela min webbplats?
Nej, denna uppdatering påverkar endast sökningar från mobiltelefon. Ranking för surfplattor och stationära datorer påverkas inte av uppdateringen. Självklart rekommenderar vi om ni inte har en mobilanpassad webbplats att ni uppdaterar er webbplats med responsive design. Trenden är tydlig, fler och fler användare söker via mobila enheter idag.

Kommer min webbplats försvinna från mobila sökresultatet om den inte är mobilvänlig?
Google använder en mängd olika faktorer för att rangordna sökresultatet. Innehållet är fortfarande en mycket stark signal. Även om en sida med bra innehåll inte är mobilvänlig, kan den fortfarande rankas högst om innehållet är mest relevant för sökfrågan.

Jag har inte hela min webbplats mobilanpassad?
Uppdateringen berörs på sida-nivå och inte webbplats-nivå. Till exempel: om tre av dina webbsidor är mobilvänliga men resten av dina sidor är det inte, kommer bara de tre mobilvänliga sidorna påverkas positivt. Enskilda sidor kan testas för mobilvänlighet med Googles Mobile-Friendly Test.

Jag har inte hunnit lansera min mobilanpassade webbplats ännu?
Eftersom Google tar hänsyn om sidan är mobilanpassad vid varje crawling rekommenderar vi, så fort ni lanserat er mobilvänliga webbplats, går in i Google Webmaster Tools och be Google genomsöka er webbplats (se bild nedan). Detta kommer påskynda omindexering av webbplatsen och Google kommer upptäcka den nya versionen.

Verktyg för webbansvariga

Kommer Google ranka webbplatser med responsiv design bättre än exempelvis subdomän?
Nej, webbplatsen bedöms lika oavsett om du använder dynamic serving, separata webbadresser (subdomän) eller responsiv design. Däremot förespråkar Google responsiv design. Detta främst för att man behåller URL-strukturen och skalar endast innehållet på siten.

Titta gärna igenom Googles mobilguide för tips och råd om du ännu inte har mobilanpassat din webbplats. För frågor och andra tankar angående mobilranking, använd gärna kommentarsfältet nedan.