Gör din blogg sökmotorvänlig med instickningsprogram

WordPress är ett av världens största bloggverktyg och har även på senare tid blivit klassat som ett av världens största CMS-verktyg, då man även kan använda det för att skapa statiska sidor. Oavsett om man använder WordPress som newsroom, blogg eller hemsida så är det bra att kunna lägga in titlar och metadata. Är man […]

Publicerat
Inlägg SEO

WordPress är ett av världens största bloggverktyg och har även på senare tid blivit klassat som ett av världens största CMS-verktyg, då man även kan använda det för att skapa statiska sidor. Oavsett om man använder WordPress som newsroom, blogg eller hemsida så är det bra att kunna lägga in titlar och metadata.

Är man van vid WordPress-systemet kan man själv skapa optimerings-möjligheter i mallen, exempelvis med hjälp av Custom Fields. För de allra flesta är det bästa att välja ett plugin istället. Jag kommer därför att gå igenom några av de största.

Instickningsprogram

SEO Title Tags

Ett fantastiskt plugin när det gäller att kunna skriva unika titlar är SEO Title Tags. Om man inte skriver någon titel så plockas istället sidnamnet. Det som skiljer det här pluginet från mängden är att man kan få en lista över alla titeltaggar. Det gör att man kan ändra flera titlar samtidigt.

Nackdelen är att SEO Title Tags enbart är till för titlar. Jag hoppas vi i framtiden kommer få se det utvecklas till att även innehålla meta descriptions och meta keywords.

BTC Meta

Om man använder SEO Title Tags och vill komplettera det med meta keywords och meta descriptions så kan BTC Meta vara ett bra alternativ. Under varje post och page får man en box där man själv anger beskrivning och nyckelord.

Nackdelen är att man inte som i SEO Title Tags kan få en lista över meta description och meta keywords, men det fungerar annars mycket bra.

Headspace2

Ett av de större optimeringspaketen är Headspace2. Här finns allt man kan tänka sig och lite till. Det finns mängder av inställningar och om man gillar det eller ej beror på om man tycker om mycket inställningsmöjligheter.

All in One SEO

Just som instickningsprogrammets namn visar, innehåller det i stort sätt allt för god sökmotoroptimering. Som vanligt är det inga problem att sätta titlar och metadata. Det finns en hel del trevliga inställningari All in One SEO. Förutom SEO Title Tags har det här blivit en av mina favoriter.

SEO-plugins räcker inte hela vägen

Hur bra dessa instickningsprogram än är, finns det många fler faktorer än titlar och metadata. Textinnehåll är exempelvis mycket viktigt och stämmer inte relevansen i innehållet med de titlar och de metadata man satt, är det mycket svårare att komma högt upp på sökmotorerna.

En annan viktig faktor som inte täcks av instickningsprogrammen är länkkraften från andra sidor. Utan extern länkkraft är det mycket svårt att få på en bra placering i sökmotorerna. Förlita dig inte enbart på instickningsprogrammen, utan försök att istället att se helheten.

Slutord

Det här är bara en mycket liten del av alla instickningsprogram i WordPress som har med sökmotoroptimering att göra. Enligt min beräkning finns det i dagsläget ca 200 stycken inom det området. Vilket av ovanstånde instickningsprogram som är bäst beror på vilket behov man har. Det bästa är att testa och se vilket som fungerar bäst.