Viva

Hjälp sökmotorerna att hitta sidorna

Sökmotoroptimering Teknisk SEO
Publicerad , senaste uppdatering

Hjälp sökmotorerna att hitta dina sidor

Vad måste sökmotorerna veta för att kunna indexera och göra din webbplats sökbar? Jo, adresserna till dina sidor. Vet inte sökmotorerna adresserna till sidorna, så kan de heller inte veta vart sidorna ligger. Det kan liknas vid posten, då brevbäraren måste veta adresserna för att kunna leverera breven.

Länkar

Det vanligaste sättet för sökmotorerna att hitta nya sidor på är att följa länkar. En webbplats som har många länkar till sig har i regel större chans att bli indexerad, eftersom sökmotorerna kan hitta webbplatsen genom länkar från andra sidor på internet.

Intern länkstruktur

Med ’indern länkstruktur’ menar man länkar inom webbplatsen, exempelvis menylänkar som sällan går till andra webbplatser. Om webbplatsen inte länkar till undersidorna, så hindrar det sökmotorerna att hitta dem. Om det finns länkar från externa webbplatser, eller finns en sitemap, kan sidorna bli indexerade iallafall.

Externa länkar

Att ha länkar från andra webbplatser gör det lättare för sökmotorerna att hitta sidorna. För varje extern länk blir webbplatsen starkare, så det är mycket viktigt för placeringen i sökmotorerna att ha mycket externa länkar.

Sitemaps

På svenska betyder ’sitemap’ webbplatskarta. Webbplatskartan kan vara till nytta både för användare och sökmotorer. Sökmotorer kan då lättare hitta de sidor som inte annars har indexerats. Förenklat är en webbplatskarta en lista med adresser till sidorna. Det är en stor fördel att låta webbplatskartan uppdateras automatiskt när nya sidor skapas, då det kan spara mycket tid.

Google XML Sitemap

Att skapa en Google XML sitemap gör det lättare för Google och andra sökmotorer att sidorna. Webbplatskartan syns inte på webbplatsen för besökare.

HTML Sitemap

Till skillnad från Google XML sitemap syns en HTML sitemap på webbplatsen. Att den är synlig kan vara en fördel även för besökare, speciellt om det är en stor webbplats. Sökmotorer och användare behöver inte gå flera nivåer djupt för att hitta sidorna.

Uppdateringstjänster

Att pinga sidan till flera uppdateringstjänster när den postas är ett bra sätt att sprida innehållet. Det hjälper oftast till att indexera sidan snabbare. Bloggar, exempelvis WordPress använder sig av pingadresser som automatiskt sprider innehållet vid varje publicering.

Sammanfattning

Det här var en överblick som visar hur man kan hjälpa sökmotorerna att hitta och indexera innehållet. I senare artiklar kommer jag att gå djupare på hur varje del fungerar rent tekniskt.