Hur gör man bättre banners?

I vårt tidigare inlägg 5 steg till en lyckad displaykampanj berörde vi i en av punkterna kampanjens faktiska innehåll. Vi nämnde vikten av ett tydligt budskap, en tydlig call to action och även en del praktiska aspekter. Låt oss för denna gång dyka lite djupare på just detta område av displayannonsering: Hur fångar man sin målgrupps […]

Publicerat
Inlägg Sociala Medier

I vårt tidigare inlägg 5 steg till en lyckad displaykampanj berörde vi i en av punkterna kampanjens faktiska innehåll. Vi nämnde vikten av ett tydligt budskap, en tydlig call to action och även en del praktiska aspekter. Låt oss för denna gång dyka lite djupare på just detta område av displayannonsering:

Hur fångar man sin målgrupps uppmärksamhet och hur behåller man den när användaren väl klickat på annonsen?

 

Hur fångar man sin målgrupps uppmärksamhet?

Bland de första stegen i egentligen vilken kreativ process som helst på området marknadsföring, bör vara att ta sig tid att göra en ordentlig målgruppsanalys. Vilka är det ni riktar er till? Har ni tillräcklig förståelse för gruppen?

Här brukar man prata om ”insikter” om målgruppen. Med ”insikter” menar man det vi vet om vår tilltänkta kunds beteende. Om vi ska sälja en produkt i en mataffär kan det till exempel vara bra att ha en insikt om vem det oftast är som storhandlar i svenska hushåll. Om vi ska marknadsföra en konferens är det positivt att ha en insikt om vem det är som avgör vilka fortbildningar en viss arbetsplats ska prioritera samt hur en sådan person resonerar. Där har du nämligen din första målgrupp. Eller med andra ord: där har du den person vars uppmärksamhet du måste fånga med din banner.

Om du känner dig osäker kring insikter om din målgrupp kan en bra prioritering vara att sätta ihop en referensgrupp eller åtminstone skaffa dig en referensperson. Någon som ingår i den tilltänkta målgruppen och som du kan testa idéer på. När du väljer referensperson – tänk på att välja någon som inte känner företaget och produkten redan. Du behöver ha fräsch input kring hur du fångar en helt ny persons uppmärksamhet. Se sedan till att verkligen lyssna på den input du får och diskutera den med andra i ditt team.

 

Hur behåller man målgruppens uppmärksamhet?

När din tilltänkta kund väl klickat på din banner kan det vara lätt att tänka: ”Yes! Vi lyckades!”. Här har dock jobbet bara börjat. Nästa steg är att behålla målgruppens uppmärksamhet och det är lättare sagt än gjort. Vi har tre tips till dig:

  1. Se till att landningssidan matchar bannern

Genom att vaka på design, uttryck och ordval på landningssidan kan ni försäkra er om att personens uppmärksamhet inte avleds i onödan. Se till att hela paketet pratar samma språk.

  1. Se till att ha en tydlig Call To Action (CTA)

Glöm inte att ha en tydlig CTA på landningssidan. Kunden behöver direkt förstå vad det är ni erbjuder och hur man får tag på det.

  1. Vaka på avvisningsfrekvensen

En viktig siffra bland statistiken för er landningssida är ”avvisningsfrekvensen” (på engelska kallad ”bounce”). En bounce är någon som kommer in på sidan och sedan lämnar den direkt igen utan att klicka vidare på någonting. Som du förstår vill man ha så låg procent som möjligt för avvisningsfrekvensen, eftersom ert mål är någon slags konvertering. När avvisningsfrekvensen på en sida är hög kan det ofta vara så att ni inte har en tillräckligt tydlig CTA. Antingen behöver ni titta på formuleringen eller kanske knappens placering, form eller färg.