Viva

Intern blogg/newsroom för intern länkstruktur

Nyhetsbrev Sökmotoroptimering Teknisk SEO
Publicerad , senaste uppdatering

För ett tag sedan skrev jag artikeln ’Förbättra er synlighet genom intern länkstruktur’ där jag förklarade hur man kan utnyttja sina interna länkar för att vinna placeringar i sökresultat. I denna artikeln tar jag åter upp ämnet intern länkstruktur – med fokus på blogg/newsroom.

Onaturlig intern länkstruktur

Anledningen till att jag nu riktar mig till bloggar/newsroom är att det ibland är svårt eller onaturligt att jobba med intern länkstruktur ur ett SEO-perspektiv.

Ett exempel är att man kanske har ganska få undersidor på sin webbplats, ett annat kan vara att det blir onaturligt att länka sökord mellan undersidor.

Har man optimerat sin startsida för sökordet ’trädgårdsmaskiner’ kan det bli lite skevt att länka det sökordet till startsidan från en undersida som handlar om ’Trädgårdsmaskiner’. Även om det faktiskt fungerar. I dessa fall kan en blogg/newsroom fungera bättre.

Varför bör man ha en blogg/newsroom?

Bloggar/newsroom är något som folk gillar att läsa och följa. Genom bloggar kan man väldigt lätt sprida information om sin verksamhet/produkter/nyheter med mera. Det går att utnyttja bloggar till mycket, läs Sarahs artikel Varför blogga? och Björns artikel Bloggen & SEO – 3 förutsättningar för att bli en bra bloggare.

Intern blogg för intern länkstruktur

Att ha en blogg/newsroom på en annan domän än sin huvuddomän (precis som denna bloggen inte ligger under www.mediaanalys.se) är bra på många sätt, men att ha den på sin huvuddomän ger otroliga förutsättningar för bra intern länkstruktur.

Om bloggen ligger på er huvuddomän har ni möjligheter att länka internt från era blogginlägg med sökord till dess optimerade sidor, som också blir naturliga. Er webbplats får då även fler undersidor för varje artikel som skrivs (förutsatt att bloggen är uppbyggd så att varje artikel får en egen sida), vilket är bra i andra avseenden.

Bilden nedan visar ett exempel från MediaAnalys hemsida, där ett sökord är länkat internt i artikeln. Notera att artikeln inte kommer från en ren blogg/newsroom utan från en pressrelease, men tanken är ändå den samma.

Välja en intern eller extern blogg/newsroom

Vad är det som avgör om man bör ha sin blogg/newsroom internt eller externt? I min mening bör man välja att lägga bloggen internt om webbplatsen har få undersidor eller om det är onaturligt att länka mellan sina undersidor med sökord.

Har man sin blogg på en separat domän kan man länka till huvuddomänen och få extern länkkraft, men då bara från en och samma domän. När det gäller externa länkar är det mer kraftfullt om länkarna kommer från olika domäner. Du tjänar alltså mer på att länka till din webbplats internt via en intern blogg, än att länka externt från en och samma externa blogg.

Hur mycket placeringar kan man vinna med intern länkstruktur via en intern blogg/newsroom?

Om man arbetar med interna länkar via en intern blogg kan man vinna otroligt mycket placeringar. Av denna anledning har jag exempelvis sett webbplatser som toppar väldigt hårt konkurrensutsatta sökord (exempelvis ’sökmotoroptimering’) utan att egentligen ha speciellt mycket externa länkar.