Viva

Jag som VD för MediaAnalys Googlar – likt 97% andra!

Google
Publicerad , senaste uppdatering

När jag som VD för MediaAnalys är ute och föreläser kring MediaAnalys och våra tjänster inom internetmarknadsföring brukar jag fråga hur många det är i publiken som i första hand använder någon annan sökmotor än Google. Senast var det två äldre damer som fortfarande hellre använder Altavista (!), men överlag är det väldigt ovanligt att inte Google-användarna fullständigt dominerar.

Svenskarna och Internet 2011

Enligt den nyligt presenterade undersökningen Svenskarna och Internet 2011 (World Internet Institute och Stiftelsen .SE) visar att den vanligaste aktiviteten för svenskar på internet är att Google, där hela 97 procent av internetanvändarna googlar. I en annan rapport från Statistiska Centralbyrån ”IT bland individer 2011” visar att 75 procent av svenskarna, eller 5,2 miljoner personer, söker regelbundet efter information om varor och tjänster på nätet.

Googles idé

Googles idé är att presentera så relevanta träffar som möjligt för användaren som genomför en sökning. Det är kärnan i deras idé och de har varit väldigt duktiga på att den som söker skall finna rätt information i rätt ögonblick. Google är också väldigt inriktade på att hela tiden förändra och försöka förbättra resultatlistan och användarupplevelsen.

MC Hammer

Google har på kort tid växt från det lilla projektet som grundades 1998 av Sergey Brin och Larry Page till att idag vara ett av världens mest framgångsrika företag. Frågan är om och hur länge man kommer behålla sin dominerande ställning. En som nyligen gick ut med att han kommer lansera en sökmotorer som kommer vara bättre på att ge relevanta träffar är den forna rapparen MC Hammer (U Can’t Touch This). Sökmotorn går under namnet Wiredoo och finns ännu bara som betaversion, men kommer enligt MC Hammer att ge mer träffsäkra resultat än Google och därigenom bli mer populär. Återstår att se om den tidigare rapparen får rätt i sin utfästelse.

Till dess kommer i alla fall jag fortsätta använda Google som fortfarande är mitt förstaval som sökmotor!