Kom igång med Google Analytics v5

Sedan april i år har Google Analytics v5 varit tillgänglig för alla användare och har under denna tid uppdaterats kontinuerligt med nya funktioner. Nu har Google Analytics-teamet gått ut med att denna version kommer att bli standard inom kort och att den gamla versionen kommer att släckas ned. Har du inte hunnit bekanta dig med […]

Publicerat
Inlägg Google

Sedan april i år har Google Analytics v5 varit tillgänglig för alla användare och har under denna tid uppdaterats kontinuerligt med nya funktioner. Nu har Google Analytics-teamet gått ut med att denna version kommer att bli standard inom kort och att den gamla versionen kommer att släckas ned. Har du inte hunnit bekanta dig med det nya gränssnittet så börjar det verkligen bli dags nu.

Standardrapporterna

Som med allt nytt så kan det ta en stund att sätta sig in i hur det nya gränssnittet fungerar och hitta till sina favoritrapporter. När det gäller standardrapporterna så har dessa strukturerats om en del och resultatet är en djupare menystruktur. Rapporter som du tidigare hittat i vänstermenyn kan nu vara integrerad med en liknande rapport, som exempelvis ’Dagar sedan senaste besök’.

Dagar sedan senaste besök - Google Analytics v5

En annan sak som förändrats är layouten på rapporterna. Många av funktionerna som du är van att använda för att anpassa standardrapporterna har bytt plats. Vill man exempelvis jämföra besök med avvisningsfrekvens så detta verktyg numera ’gömt’ till höger ovanför grafen:

Jämför statistik - Google Analytics v5

Nyheterna

Även om menystrukturen och standardrapporterna fått sig en översyn så handlar v5 mer om nya rapporter och bredare funktionalitet. I och med den nya versionen så har det varit enklare får Google att introducera nya rapporter och funktioner och detta har verkligen avspeglat sig i takten som ny funktionalitet rullats ut.

Multi-channel funnels

I denna grupp av rapporter får vi möjligheten att se vilka tidigare trafikkällor besökare haft innan de slutförde något mål. Här kan vi alltså se vilka trafikkällor som ’samarbetar’ för att skapa kunder på webbplatsen och därmed även tillräkna källor som kanske tidigare varit lågkonverterande. För en mer detaljerad beskrivning av Multi-channel funnels gå vidare till Googles egna artikel.

Realtid

I gamla Google Analytics fick du alltid vänta ett dygn innan du kunde veta säkert om datan du tittade på var korrekt. I v5 har du möjligheten att följa vad som händer på webbplatsen bara ett par sekunder efter att det faktiskt hänt.

Realtids-rapportering i Google AnalyticsDet här kan vara användbart när du vill följa någon typ av marknadsföring som sker under bestämd tidperiod som exempelvis en tv-reklam eller en twitterlänk. Genom realtidsrapporteringen kan du se vilka geografiska platser besökare kommer ifrån, vilka sökord de använder för att hitta webbplatsen och vilka sidor det tittar på. Mer om realtidsrapporten hittar du här.

Flödesvisualisering

Denna nyhet handlar helt och hållet om navigering på webbplatsen. I gamla Google Analytics har vi fått nöja oss med rapporter som navigeringssammanfattning och ingångsvägar för att få en någorlunda bild av hur navigering sker på webbplatsen. I den nya versionen kan vi istället följa besökarnas väg genom webbplatsen i en snygg flödesvisualisering.

Flödesvisualisering i Google AnalyticsHär kan du inte bara följa besökarnas väg genom webbplatsen, men även segmentera trafiken och gruppera sidor. Som exempel kan du med hjälp av flödesvisualisering gruppera alla produktsidor och få en rapport som visat var besökare navigerar därifrån. Denna typ av visualisering har även hittat till målkanalen som numera också kan ses genom denna typ av visualisering.

Målvisualisering - Google AnalyticsHär finns mer information om flödesvisualisering och målflödesrapporterna.

Mail & Export till PDF

En av de funktioner som många saknat i Google Analytics v5 är möjligheten att ställa in schemalagda rapporter och att kunna plocka ut rapporterna som PDF. Med alla nyheter som lanserats under året så kan man tycka det är märkligt att en så pass grundläggande funktionalitet inte funnits från start. Google meddelar dock att detta kommer att rättas till inom de närmaste veckorna, i god tid innan den gamla versionen släcks ned.

Har du börjat använda Google Analytics v5 än? Vad upplever du som bra / mindre bra med det nya gränssnittet? Lämna gärna en kommentar och berätta!