Sverige - Viva Media

Länkarna betyder fortfarande mest

Sökmotoroptimering Teknisk SEO
Publicerad , senaste uppdatering

Crystone har i sin blogg ganska nyligen skrivit om länkarnas påverkan när det gäller sökmotoroptimering. Informationen är hämtad från seomoz.org.

Varför länkar?

För att sökmotorerna ska kunna bilda sig en uppfattning om hur populär en webbplats är krävs något sätt att mäta populariteten. De flesta mäter antalet länkar till webbplatsen. Google använder en ganska komplex metod som heter Pagerank.

Eftersom inlänkar till webbplatsen är så pass viktigt bör man inte ignorera dem.

Skaffa inlänkar

Det finns flera sätt att skaffa inlänkar. Antingen kan man hoppas på att få inlänkar på grund av bra innehåll, eller så kan man se till att få länkar från kataloger av olika slag. Här kommer några tips på hur man kan få inlänkar:

Skriv bra artiklar

Om en webbplats har riktigt bra innehåll, kanske intressanta artiklar, kan det vara så att folk börjar länka till din webbplats. Nivån på webbplatsen och dess innehåll måste då vara mycket hög eftersom det är mycket svårt att få naturliga länkar.

Skapa gratis applikationer

Kan man programmera finns möjligheten att skapa instickningsprogram, program eller webbapplikationer. Detta kan skapa ett stort intresse och ge en del inlänkar. Nackdelen är att det tar mycket tid att utveckla något bra som folk använder.

Posta till CSS-gallerier

Har man en riktigt snygg webbplats kan man posta webbplatsen till CSS-kataloger och på det sättet få länkar till sin webbplats. Att skapa en mycket snygg webbplats kräver mycket arbete och det finns inga garantier för att man kommer med iallafall.

Posta till kataloger

Det finns ett flertal bra kataloger på internet som man kan skicka in sin webbplats till. Det finns inga garantier att din webbplats kommer med eftersom en manuell granskning först sker. Vissa kostar pengar, andra är gratis.

Undvik

Länkar i blogg-kommentarer och forum

Det är relativt vanligt att folk försöker få inlänkar genom att kommentera bloggar eller forum. I regel har blogg-kommentarer och forum ’nofollow’ på sina länkar vilket innebär att sökmotorer som Google inte för över något värde genom dessa länkar. Det är alltså ett lönlöst sätt att försöka få inlänkar på.

Korslänkade webbplatser

Webbplatser som alla länkar till varandra kors och tvärs kan i värsta fall innebära att sökmotorerna straffar dessa webbplatser. Man bör därför vara lite försiktig när det gäller länkbyten kors och tvärs. När Google gör en granskning frågar de sig själva ’Vilket värde ger det här besökaren?’. Det kan vara värt att komma ihåg.

Sammanfattning

Det bästa är om folk naturligt ger dig länkar, men ibland kan det behövas lite extra. Då kan exempelvis CSS-gallerier eller kataloger vara en bra väg att gå.