Att generera leads och bygga varumärke som en B2B-marknadsförare kan vara svårt. I ett tidigare blogginlägg har jag skrivit att LinkedIn är ett av världens största nätverk för yrkesverksamma och en perfekt plattform för B2B-marknadsförare, du kan läsa mer om det här.
Om du vill börja generera fler högkvalitativa leads till ditt företag så måste du prova LinkedIn. I den här guiden kommer du få lära dig allt du behöver veta om möjligheterna med annonsering på LinkedIn.
Det vi kommer gå igenom i den här guiden är följande:
- Målsättning med annonsering
- Målgrupp
- Annonsformat
- Budgivning och budget
- Annonsens innehåll
Läs också: Linkedin Insight Tag
Målsättning med annonsering
Det första steget i att få en framgångsrik annons på LinkedIn är att välja rätt målsättning för kampanjen. Målsättningen kommer påverka många faktorer i din annonser, allt från budget till annonsformatet. Målsättningarna i LinkedIns plattform motsvarar en klassisk marknadsföringstratt. Högst upp i tratten så har vi medvetenhet, i mitten övervägande och längst ner konvertering.
Medvetenhet – Nå så många personer som möjligt och öka/stärka kännedomen om varumärke.
Övervägande – Få potentiella leads att interagera med varumärket genom att göra en handling för att läsa mer om erbjudandet/företaget.
Konvertering – Det här stadiet får din målgrupp att utföra en handling.
De olika målsättningarna kommer göra så att LinkedIns algoritm fokuserar på att visa annonser för personer som med störst sannolikhet kommer att utföra den handlingen, samt hålla ner kostnaden per resultat.
Varumärkesmedvetenhet
Den här målsättningen är bra att använda om du vill stärka kännedomen hos en specifik målgrupp och samtidigt hålla en låg kostnad per 1000 visningar (CPM).
Målsättningen passar de som behöver få sin målgrupp att bli mer insatt i företaget eller produkten. Här kan du berätta om dina tjänster, ditt företag eller din produkt och få fler personer medvetna om företaget. Om ditt företag är nytt eller om du inte har annonserat tidigare för den avsedda målgruppen så är detta ett perfekt första steg.
Webbplatsbesök
Webbplatsbesök är en bra målsättning att använda för att få fler personer att läsa mer om en specifik tjänst eller produkt som ert företag erbjuder. Här vill vi få personer att bli mer intresserade och lära sig mer om ert företag, både på och utanför LinkedIn.
Målsättningen försöker hålla ned kostnaden per klick (CPC) och driva in så mycket relevanta besökare som möjligt till din målsida.
Om ert företag har ett evenemang på LinkedIn som ni vill få mer besökare till så kan ni även använda denna målsättning.
Aktiviteter
Denna målsättning är bra för att öka interaktioner på ett inlägg på LinkedIn. Om ni vill öka social proof på ett inlägg, det vill säga få fler gillningar och kommentarer, så använd denna målsättning.
Om du använder denna målsättning i din annonsering så kommer kampanjen visas för de personer som mest sannolikt kommer att gilla, kommentera eller dela din annons eller följa ditt företag.
Filmvisningar
Filmvisningar är en riktigt bra målsättning för att få fler personer att se din video. Denna målsättning kommer att stärka kännedomen om ert varumärke, produkt eller tjänst. Många studier har visat att uppmärksamheten ökar när innehållet är rörligt, vilket kommer göra att du kan generera fler leads till ditt företag.
Filmvisningar är bra att använda som ett första steg i en återannonseringskampanj. Med denna målsättning så kan du fylla på din retargeting-kampanj och få din målgrupp att gå från “kalla” till “varma” med hjälp av denna målsättning.
Leadsgenerering
Som vi har nämnt tidigare i detta blogginlägg så är LinkedIn väldigt bra för att generera fler leads till ditt företag. Denna målsättning kommer fokusera på att visa annonsen till personer i din målgrupp som med störst sannolikhet kommer fylla i ett formulär.
Fördelen med målsättningen är att om du klickar på en annons så kommer man direkt till ett formulär som är förifyllt med uppgifter. Det leder till en ökad konvertering då det potentiella leadet slipper anstränga sig lika mycket att fylla i formuläret.
Med den här målsättningen så stannar målgruppen kvar på LinkedIn och slussas inte vidare till en extern webbplats. Det kan bidra till en ökad konvertering då det är mycket lägre laddtid än på en extern hemsida.
LinkedIn Lead-form annonsexempel från Vivas kund Insert Coin:


Webbplatskonvertering
Den här målsättningen ska du använda om du vill få målgruppen att utföra en handling på din egna sida. Det kan vara allt från att fylla i ett formulär till att lyssna på en podcast eller få personer att ladda ner ett whitepaper. Fördelen med att använda denna målsättning för leadsgenerering är att du kan spåra användaren med hjälp av Google Analytics och på så sätt få en bättre förståelse för kundbeteendet på din webbplats.
För att kunna använda den här målsättningen så behöver du installera en InSight Tag på din webbplats. Det är en kod som du enkelt lägger in på din hemsida för att spåra användare. Med hjälp av InSight Tag så kommer vi kunna skapa upp ännu bättre målgrupper och få ännu mer detaljerad statistik i ditt LinkedIn konto.
Jobbsökande
LinkedIn är en väldigt stor källa för att hitta nya jobb. Den här målsättningen hjälper dig som företag att nå ut till personer som kan tänkas vara intressanta att anställa för en tjänst på ert bolag.
Målgrupp
LinkedIn har en väldigt stor fördel mot andra sociala nätverk när det kommer till B2B-marknadsföring, och det beror på att det finns väldigt detaljrik information om både arbetsgivare och arbetstagare. Vi kan alltså rikta annonser mot personer som jobbar på ett specifikt företag och sedan i resultatet se hur mång procent som nåtts i företaget. Vi kan även rikta annonser mot olika arbetstitlar, branscher, utbildning, kompetenser och jobberfarenhet.
När du skapar annonser på LinkedIn så kan du även återannonsera mot personer som besökt din webbplats, tittat på en videoannons, interagerat med din företagssida, svarat på ett LinkedIn evenemang. Du kan till och med ladda upp din CRM-lista till LinkedIn och annonsera mot de personerna.
Med hjälp av LinkedIn så kan du även skapa målgrupper som liknar dina befintliga webbplatsbesökare. Alltså kan vi bygga målgrupper som har helt likadana egenskaper, intressen, demografi och så vidare som dina befintliga kunder. Det gör att vi kan skapa väldigt konverterande målgrupper.
Som vi har nämnt tidigare så använder över 30% av alla internetanvändare i Sverige LinkedIn. Det finns alltså väldigt mycket data att segmentera på för att skapa träffsäkra målgrupper.
Annonsformat
Det finns en hel del annonsformat på LinkedIn som baseras på vad du väljer för målsättning med din kampanj.
Så vad är bäst att välja? Det är omöjligt att svara på och kommer variera baserat på din budget, mål och erfarenhet. Utan en djupgående titt i ditt företag och målgrupp så kan ingen svara på det. Vår rekommendation är att testa olika annonsformat och se vad som presterar bäst, men vi ska självklart förklara skillnaden på annonsformaten.
Enskild bildannons – Det är ett annonsformat man kan använda om man endast har en bild. Ifall du har väldigt begränsat med bilder på din tjänst, produkt eller företag så kan ni med fördel använda denna. Det är inte det mest attraktiva annonsformatet, men den gör sitt jobb. Din annons kommer att visas i nyhetsflödet hos målgruppen.

Galleriannons – Med det här annonsformat så kan du skapa annonser med 2 eller fler bilder som målgruppen kan bläddra mellan. Det här annonsformatet är ett perfekt sätt att tillämpa storytelling. Du kan på ett enkelt sätt ta kommando av målgruppens uppmärksamhet och få ut budskapet på ett tydligt sätt.
Videoannons – Video är något som det pratas mycket om just nu, speciellt eftersom man har gjort många studier som visar att uppmärksamheten hos målgruppen ökar när innehållet är rörligt.
När du använder detta annonsformat så kommer annonsen att visas i nyhetsflödet och spelas upp automatiskt. Eftersom alla videos spelas upp med ljudet avstängt är det viktigt att utforma din video efter det. Lyft in text sekvenser i din video för att öka konverteringen.

Textannons – Textannonser visas högst upp på sidor eller i den högra kolumnen på LinkedIn. Det är textbaserade annonser som generellt har ganska låg klickfrekvens men kan vara bra om man har en lägre budget.
Spotlight-annons – En spotlight-annons är ett dynamisk annonsformat som visas för målgruppen när den använder LinkedIn på sin dator. Spotlight-annonser hämtar information som profilbild, namn, titel och företagsnamn från målgruppens profil. Annonserna blir därför väldigt personliga och det kan öka klickfrekvensen.
I exemplet nedan så ser vi en annons från LinkedIn som har riktat sig mot marknadsförare för att få fler personer att lära sig om LinkedIn annonser.

Meddelandeannons – Meddelande-annonser är en variant av textannonser som visas i målgruppens inkorg. I dessa annonser har du begränsat med text så det gäller att få ut budskapet snabbt.

Konversationsannons – Konversationsannonser är ett annonsformat som syftar till att skapa dialoger med din målgrupp. Annonserna visas i meddelandeinkorgen.
Här kan du direkt hoppa in och kommunicera med ett potentiellt lead. Det är ett bra annonsformat för att värma upp målgruppen och du kan enkelt ta det från en konversation till ett värdefullt samtal för att boka ett möte.
Budgivning och budget
För att dina LinkedIn kampanjer ska vara effektiva så behöver du buda tillräckligt högt för att få en bra exponering, men inte för högt så att du spenderar mer än vad du behöver.
Att hitta rätt storlek på budgeten är svårt, speciellt om du precis har börjat annonsera och LinkedIns algoritmen inte har tillräckligt mycket data för att optimera dina annonser.
När du skapar en kampanj i LinkedIns kampanjhanterare så kommer du se ett uppskattat resultat från LinkedIn. På så sätt kan du sätta dina förväntningar och se om du kan slå uppskattningarna med hjälp av olika budstrategier.
LinkedIn erbjuder en hel del budgivningsstrategier och modeller. Du kan till exempel jobba med antingen livstidsbudgetar eller dagsbudgetar. Rekommendationen är att jobba med dagsbudgetar om du planerar att ev ändra mycket i kampanjen för att nå dina uppsatta mål.
Det finns tre stycken budgivningsmodeller på LinkedIn.
Maximal leverans
Här optimerar algoritmen på LinkedIn själv så att du kan få ett så bra resultat som möjligt för hela din budget. LinkedIn använder historisk data från kampanjer och användarinformation för att automatiskt sätta dina bud och optimera mot din valda kampanjmålsättning.
Målkostnad
Med denna budgivningsmodell så kan du sätta en fast summa på vad du är beredd att betala per klick, per 1000 visningar eller videovisning. Modellen ändras baserat på vilken kampanjmålsättning du har. LinkedIn kommer ge dig en rekommendation baserat på vad liknande annonsörer betalar per klick.
När du budar på en målkostnad så kommer LinkedIn försöka ge dig det bästa möjliga resultatet samtidigt som den håller sig nära ditt kostnadsmål. LinkedIn justerar automatiskt ditt bud så att du kan få ett så bra resultat som möjligt utan att den dagliga genomsnittliga kostnaden överstiger 30 procent av din målkostnad.
Manuell budgivning
Här kan du själv vara med och bestämma ditt bud i auktionen. Baserat på vad andra annonsörer betalar per uppfyllt mål så kan ditt faktiska kostnad per resultat ändras.
För att ta reda på vilken budgivning du ska använda så fundera på ditt ultimata mål. Om du vill ha mycket visningar, klick eller konverteringar så är den automatiska budgivningen det bästa alternativet. LinkedIn optimerar dina bud för att maximera ditt resultat. En nackdel med den automatiska budgivningen är att de kan överspendera och betala för mycket per klick, lead och så vidare.
Om du vill kontrollera dina kostnader så är målkostnad det bästa valet för dig. En nackdel med denna budgivning är att du kan bjuda för lite per konvertering och förlora budgivningen.
Sammanfattningsvis om du aldrig har annonserat på LinkedIn förut så är det bäst att köra den automatiska budgivningen och låta LinkedIn samla in data och samtidigt köra en daglig budget för att hålla ner kostnaden. När du vet hur mycket du betalar för ett lead i snitt så kan du börja optimera dina kampanjer bättre.
LinkedIn är ett kraftfullt verktyg för att nå din målgrupp för B2B-marknadsförare
Om du har läst så här långt så är du redo att köra igång kampanjer på LinkedIn.
För att sammanfatta den här guiden:
- Börja med att välja en målsättning för kampanjen – den som är det viktigaste för ditt företag.
- Efter att ha valt målsättningen, välj din målgrupp. Komplettera din målgrupp med en CRM-lista och skapa en lookalike målgrupp för att öka konverteringen.
- Välj rätt annonsformat. Vi rekommenderar ett rörligt innehåll som fångar uppmärksamheten.
- Låt LinkedIn optimera buden för dig och vänta tills du får mer data.
- Optimera kampanjen och A/B testa! Alla nya marknadsföringskanaler tar tid att bemästra men jobbar man fortsatt med målgrupp, budgivningsstragier och annonsmaterial så kommer du se en ökad ROI.
Sammanfattningsvis så kommer annonsering på LinkedIn hjälpa dig att öka kännedomen om ditt varumärke och bidra till att dina övriga marknads- och säljaktiviteter får en skjuts framåt på plattformen. Synergier från andra kanaler stimuleras därmed och tex sökordsannonser presterar bättre, vilket genererar fler besökare till din hemsida samt öka dina leads och intäkter.
Om ni inte får till lönsamheten eller har tid till att skapa kampanjer så är ni välkomna att kontakta oss på Viva Media. Vi är 7 handplockade specialister inom sociala medie-annonsering.
Vill du veta mer om sociala medier generellt ska du anmäla dig till min kollega Alexanders webinar där han bland annat kommer prata mer om Linkedin men också resterande av plattformarna som vi har på sociala medie-himlen. Inget medie missas, där får du koll på allt!
Text: Daniel Burestad Carlsson är en av alla Vivas stjärnor på Sociala Medier. Som Social Media Manager ger Daniel våra kunder sin expertis om målgrupper, creatives och såklart även de större perspektivet i hur andra kanaler kan bidra till att marknadsföringen får effekt.