Viva

Mål med annonsering på YouTube

Sociala Medier YouTube
Mål med annonsering på YouTube
Publicerad , senaste uppdatering

Vill du ta din marknadsföring till nästa nivå ska du absolut slänga ett öga på YouTube. Att kalla kanalen för nästa stora räckviddmedium är en underdrift då där rör sig 2 miljarder varje dag som vill bli underhållna, eller informerade för den delen, av det runt 500 timmar långa video-material som varje dag laddas upp på YouTube. Bara i Sverige tittar en tredjedel av befolkningen på YouTube-videos varje dag och hela 91% kollar någon gång då och då. Under de senaste åren har annonserings-möjligheterna på YouTube breddats mycket och det är nu fullt möjligt att skräddarsy både sin annons och målgrupp för att få rätt budskap till rätt tittare.

När vi nu har en inblick i annonsformaten på YouTube så ska vi titta närmare på vilket format man bör välja. Grunden till beslutet ska ligga i vilket mål man har med annonseringen, pratar vi räckvidd & varumärkesmedvetenhet eller konverteringar av något slag?


Räckvidd & varumärkesmedvetenhet

Vill ni sprida medvetenhet om ert företag, produkt eller tjänst så talar vi oftast om TureView for reach som är en överhoppningsbar instream och enbart betalas genom mål-CPM*. Tittaren kan välja att hoppa över annonsen efter 5 sekunder.

Ett bra alternativ om man har ett längre budskap och vill vara säker på att tittaren inte skippar annonsen är att välja en 15-sek ej överhoppningsbar in-stream.

Har ni ett kort budskap som ryms på max 6 sek kan en bumper vara ett bra alternativ, eller komplement tillsammans med en TrueView for Reach.

*Samtliga annonsformat ovan använder man mål-CPM på. Med mål-CPM (cost per 1000 impressions) så anger man det bud som man är villig att betala varje gång annonsen har visats 1000 gånger och det är alltså optimalt när man vill ha stor spridning på sitt budskap för en så liten peng som möjligt. 


Konverteringsmål

Är ert primära mål att få tittaren att ta action via annonsen så pratar vi oftast om TrueView for action. Precis som på TrueView for reach så är denna överhoppningsbar efter 5 sekunder, men förutom att själva filmatiseringen bör vara mer uppmanande för att ta action så skiljer sig även två viktiga saker – bud och uppmaningar, så kallade CTA´s. I utformningen av annonsen är det viktigt att använda sig av CTA´s som hjälper tittaren att förstå vad den bör göra för att ta action. Man kan använda sig av både en rubrik och en knapp. Visas en CTA-knapp med texten “Se mer här” så kan tittaren enkelt förstå vart denne ska klicka sig vidare för att utforska mer om ditt företag eller produkt. Även webbplatslänkar och en automatisk slutskärm är tillägg som man bör använda sig av i en TrueView for action annons för att nå maximalt resultat.

Budgivningen riktar sig mot konverteringar och här kan man välja “maximera konverteringar” som är helautomatisk, alternativt “mål CPA” som är mål-kostnad per konvertering. Du betalar varje gång någon klickar på din annons, ser mer än 30 sekunder av den eller när annonsen tar slut om den är kortare än 30 sekunder.

Video-discovery är ett annat alternativ som är aktuellt om målet är att få tittaren att aktivt välja att titta på annonsen. Annonsen visas som en video miniatyr med en uppmaning om att klicka på och titta på filmen. Du betalar först när tittaren väljer att titta på din annons film genom att klicka på den.Tänk samarbete 

Att låta annonsformaten jobba tillsammans är ofta vägen till lyckade kampanjer på YouTube. Är ditt mål konverteringar så kan det till exempel vara klokt att börja med en räckviddsannons lite tidigare för att väcka en nyfikenhet och ett intresse. När action-annonsen sen börjar rulla så är fler tittare benägna att ta action direkt eftersom de har fått upp ett intresse och är längre ner i marknadsföringstratten.

Nu när vi har koll på vilken typ av annons vi vill skapa så vill vi visa den för rätt målgrupp. Det pratar vi om i nästa inlägg!