Sverige - Viva Media

Meta Keywords – En föråldrad metatagg

Sökmotoroptimering Teknisk SEO
Publicerad , senaste uppdatering

Vad är meta keywords?

Det är en tagg som innehåller nyckelord / sökord. Sökmotorer kan med hjälp av meta keywords ranka webbplatsen utifrån dessa sökord. Idag är sökmotorerna mer avancerade än de var förr och taggen meta keywords är inte längre lika viktig som den tidigare har varit.

Spelar meta keywords någon roll för sökresultatet?

Official Google Webmaster Blog listas viktiga metataggar som Google använder sig av vid publicering av sökresultatet. Meta keywords finns inte listad.

Sedan ett antal år tillbaks kan sökmotorerna hämta information från hela sidor. Det gör att de kan hitta relevansen på sidorna utan keywords, vilket gör meta keywords överflödig.

Enligt flera källor på internet använder sig Google och andra sökmotorer inte längre meta keywords. Tyvärr har jag inte funnit någon riktigt pålitlig källa.

Hur skrivs meta keywords?

Alla metataggar ska skrivas inom <head></head> och det gäller även meta keywords. Meta-taggar innehåller ’name’ som beskriver vilken typ av metatagg det är. De innehåller också ’content’ där innehållet sätts.

Exempel

<meta name='keywords' content='sökoptimering, seo, sökmotoroptimering, sökmarknadsföring, sökmotormarknadsföring' />

Undvik bli straffad för keyword stuffing och cloaking

För bästa resultat bör sökorden vara relevanta till innehållet, annars finns risken att webbplatsen straffas för ’cloaking’. Cloaking innebär att man visar ett innehåll för användaren och ett annat för sökmotorerna.

Någonting annat man bör tänka på är att inte stoppa in alltför många sökord. Överdrivet många sökord kallas Keyword stuffing och är inte omtyckt av sökmotorerna. Fem sökord kan vara lagom.

Slutord

Det är ingen katastrof om taggen meta keywords saknas eftersom sökmotorerna ändå kan få en god bild av innehållet, men för ett maximalt resultat bör den finnas. Alla sökmotorer fungerar inte som Google och vissa sökmotorer kan fortfarande använda meta keywords. Då är det bra att den meta-taggen fortfarande finns.