Viva

Mobila webbplatser – Vilken lösning passar din webbplats bäst?

Teknisk SEO
Publicerad , senaste uppdatering

I takt med dagens IT-samhälle blir de mobila enheterna allt vanligare. Enligt en undersökning gjord av findahl(2012) använder 54 % av befolkningen i Sverige en smartphone, vilket innebär att de troligen har tillgång till internetuppkoppling.

I och med denna ökning har även E-handlare sett ett guldläge. Med en anpassad mobilsida kan de marknadsföra sig bredare vilket förhoppningsvis leder fram till fler köp. Även om en besökare inte väljer att konsumera via ett mobilformat kanske de hellre letar upp en vara där för att senare genomföra köpet på sin stationära dator.

Skapa en mobil webbplats – Tre olika utvecklingsmöjligheter

Som utbildad systemutvecklare tycker jag det är intressant hur man ska skapa sin mobila webbplats för att kunna nå ut till flest människor eftersom det finns olika sätt att utveckla en mobil webbplats.

Idag finns det tre sätt att skapa en mobil webbplats på. Det finns applikationer som man laddar hem och installerar på sin telefon, en separat mobilsajt och så finns det responsiv webb. Dessa tre alternativ har både för och nackdelar och det är upp till dig som utvecklare att välja det som passar din bransch bäst.

Responsiv webb är en layout som automatiskt anpassar sig efter besökarens skärmupplösning, vilket gör att besökaren får en anpassad vy oavsett om de använder en surfplatta, mobil eller skrivbordsdator. Ni kommer att spara utvecklingstid och ni slipper dessutom administrera två olika webbplatser. De ändringar ni gör på originalsidan följer alltså med vid responsiv webb. En responsiv webbplats är dessutom bättre ur SEO synpunkt eftersom ni slipper göra ompekningar och att sökord rankar på den mobila sidan istället för den ordinarie webbplatsen.

Fördelar med responsiv webb:

  • Den fungerar på flera olika enheter.
  • Framtidssäkrad
  • Uppdatering av innehåll blir enklare
  • Det tekniska arbetet blir enklare

En webbsideapplikation är en webbplats som är helt fristående från desktopsajten och måste laddas ner och installeras på sin mobila enhet. Detta innebär att webbplatsen kan anpassas fullt ut efter den mobila enhetens funktioner. När ni väl installerat applikationen kan ni använda den när som.

Fördelar med applikation:

  • Det går att använda mobilens funktioner fullt ut, vilket göra att man har full möjlighet att optimera användarupplevelsen.
  • Man kan använda webbplatsen utan uppkoppling

En mobilsajt fungerar på det sättet att när en besökare genom sin mobila enhet surfar in på webbplatsen skickas de automatiskt till en mobilsajt. Här kan ni som använder eller vill använda en mobilsajt fråga besökaren ifall de vill besöka den mobila sidan eller den vanliga webbplatsen.

Fördelar med Mobilsajt:

  • Man kan anpassa innehållet och på det sättet ha en separat informationsstruktur.
  • Utvecklingstiden är relativt snabb, vilket gör att man på kort tid kan få ett bra komplement till desktopsajten.

Eftersom alternativen har olika fördelar passar de till olika saker. Applikation passar till exempel till spel, E-handel och produktivitetsverktyg. En mobilsajt kan vara alternativet ifall man arbetar mycket med sökfunktioner, sociala medier och även här E-handel. Finns det mycket text och information på webbplatsen är en responsiv webbplats att föredra, då de passar bäst till informationswebbplatser, webbplatser där det finns mycket information att läsa samt webb-tv och bloggar.

Diagrammet nedan visar vad användare i Sverige, Danmark och Finland tycker om webbplatsbesök via smartphone. Man ser att majoriteten är ganska nöjda eller till och med missnöjda. Detta gör att företag borde ta en rejäl satsning inom den mobila genren för att försöka tillfredsställa fler besökare.

Ni som inte har en mobil webbplats, skaffa det idag för att hänga med i utvecklingen.

Infographic: http://www.templatemonster.com/infographics/responsive-web-design-interactive-guide.php

Källor

https://www.iis.se/docs/SOI2012.pdf