Viva

Near Field Communication del 1

Nyhetsbrev
Publicerad , senaste uppdatering

Ny teknologi

I samband med att Googles VD Eric Schmidt visade upp en icke annonserad telefon med den senaste varianten av det mobila operativsystemet Android där det enligt uppgift kommer vara stöd för något som heter NFC, en mycket intressant teknologi som med stor sannolikhet kommer att bli standard i mobiltelefoner inom snar framtid.

I stället för nycklar

Man kommer kunna använda sina telefoner som nycklar och kreditkort med hjälp av dessa NFC-chip har Assa Abloy har redan tillsammans med Telia Sonera och ett hotell i Sverige börjat på arbetet att byta ut de nyckel-kort som vi har vant oss vid mot att man helt enkelt använder sin telefon som nyckel.

I stället för kreditkort

Ett annat användningsområde är att man kommer kunna byta ut sitt kreditkort mot en telefon så att i stället för att plocka fram ett kreditkort håller man upp sin telefon och knappar in sin PIN kod. Hur detta utvecklas och när det kommer till flertalet användare är i dagsläget oklart men med Google och Android i spetsen av utvecklingen kommer det förmodligen inte ta lång tid innan andra tillverkare tar efter.

I stället för att söka, få informationen direkt

Eftersom Google främst är i sökbranschen pratar Schmidt om ett slags passivt sök som gör det möjligt för användare att välja att telefonen ska förse sin användare med information. Ett exempel som gavs var att när man går ner för en gata med sin telefon i handen och man har matat in att man vill köpa nya byxor så kan telefonen ge användaren ett meddelande om att det kommer en butik snart där de har byxor som skulle passa. Detta är än så länge en vision men man vet aldrig hur lång eller kort tid det kan ta för dessa visioner att bli verklighet.

Sökningar

När dessa typer av sökningar som sker automatiskt börjar äga rum kommer det bli ännu viktigare för affärer att vara synbara så att sökmotorerna kan identifiera affärer, vart de befinner sig och så vidare

Framtiden

Allt detta är teknologi som är väldigt nytt men som sagt med Google och Android i spetsen tror jag inte att det kommer ta lång tid innan det blir standard.
Personligen ser jag fram emot dagen då när jag går på stan och telefonen plingar till och säger “Det är mors dag om 4 dagar och runt hörnet finns en blomsterbutik, du ska inte gå in och skicka iväg en bukett blommor?” det låter som en bra idé tycker jag och går in i butiken och väljer blommor, min mors adress förs över från min telefon och i samma veva betalar jag.