Viva

Optimera för bildsök

Sökmotoroptimering Teknisk SEO
Publicerad , senaste uppdatering

Nästan alla webbplatser innehåller bilder. Ordspråket ’En bild säger mer än 1000 ord’ fungerar bra på människor, men inte på sökmotorer. Sökmotorer kan i regel inte se vad bilderna föreställer.

Hur skrivs en bildtagg?

Det finns tre viktiga attribut i en img-tagg.

  • src – Anger URL:en till filen
  • alt – Alternativ text som användare och sökmotorer kan läsa. Den visas för användare om bildfilen inte kan hittas.
  • title – En rubrik till bilden. Den visas i de flesta webbläsare om man håller musen över bilden.

Exempel

<img src='hus.gif' alt='Rött hus' title='Till salu' />

Vad är bildsök?

I en vanlig sökmotor söker man efter textinnehåll. I bildsök söker man med text men får resultatet i bilder. Vill man veta hur en pudel ser ut kan man i en bildsök söka på ’hund pudel’.

Hur kommer man högt upp på bildsök?

Hur vet sökmotorn hur exempelvis en pudel ser ut? De flesta bildsökmotorer kan inte veta hur en pudel ser ut. Sökmotorn använder sig istället av den information som finns tillgänglig i ALT-attributet.

Det kan även vara så att sökmotorer använder sig av TITLE-attributet och filnamnet för att komma högre i bildsökmotorerna. För att vara på den säkra sidan, sätt både TITLE-attribut och ALT-attribut. På SEOmoz talar experter ut om hur de tror att sökmotorerna värderar IMG-taggens attribut.

Vilka bildsök finns?

Det finns många olika bildsök. Här är de tre vanligaste.

Slutord

Många satsar på bra innehåll i form av text och bilder. Eftersom man inte ser attributen på IMG-taggen så är det lätt att missa dessa. Om man har bra bilder på sin sida kan det vara en fördel att vara noga, speciellt med ALT-attributet. Det finns inget att förlora på det.