Pirater kopierar din webbplats – kolla om du är drabbad
Det har blivit allt vanligare att få sin webbplats attackerad av pirater. Webbplatsen blir kopierade och upplagd på en ny domän, oftast på en toppdomän som tillhör ett afrikanskt land (.cf , .gq , .ga). Enhandel.se publicerade nyligen en intressant artikel, där oroliga e-handlare har hört av sig och berättat att deras sajter blivit kapade av […]
Det har blivit allt vanligare att få sin webbplats attackerad av pirater. Webbplatsen blir kopierade och upplagd på en ny domän, oftast på en toppdomän som tillhör ett afrikanskt land (.cf , .gq , .ga). Enhandel.se publicerade nyligen en intressant artikel, där oroliga e-handlare har hört av sig och berättat att deras sajter blivit kapade av elaka sötvattenspirater.
Vi själva har bland våra kunder sett att webbplatser blivit utsatta för scraping och publicerade på en ny domän med exakt samma innehåll som original webbplatsen. Det mest mystiska med det hela är att dessa kopierade webbplatser i vissa fall övertagit rankpositioner som originalwebbplatsen har på viktiga sökord, ibland till och med på varumärkesnamnet. Hur är det möjligt att ranka på Google med kopierat innehåll 2017? Det är tydligt ATT det är möjligt, men här måste Google agera för att får bort dessa spam-siter.
Vad är syftet med att kopiera min webbplats?
Sajterna har endast ett syfte. Att skicka trafik till en spam-sajt (oftast dejting eller lättklädda damer som söker sällskap) genom att ta kontroll över ett stort antal sökord som finns på din webbplats. Då drivs ännu mer trafik till spam-sajterna, där trafik är lika med pengar för piraten.
Så här kollar du om du är drabbad
Det enklaste sättet att kontrollera om man fått sin webbplats kopierad är att: ta ett textstycke som är unikt som bara finns på din webbplats (använd till exempel inte texter du fått av leveratörer).
Googla sedan denna text inom citationstecken. Vi kommer visa ett exempel från IKEAS sajt; Exempel ”Matbord, köksbord eller matsalsbord. Kärt barn har många namn. Och borden är populära”. I sökresultatet får du upp om det finns fler webbplatser som innehåller exakt den text som du googlat. I vårt exempel hittar vi en rysk sajt som till och med har samma URL-struktur som originalsajten. /catalog.php?path=/se/sv/catalog/categories/departments/dining/21825/. Som jag nämnde innan är det vanligt att man hittar domäner som slutar på .cf eller .ga. Hittar du domäner som dessa så har du med största sannolikhet ett problem med pirater. Klickar du på länken i sökresultat kommer du att skickas till spam-sajt – så undvik det.
Det du däremot kan göra är att kontrollera den cachade versionen av webbplatsen genom att trycka på den gröna pilen i sökresultatet på den kopierade sidan. Nu kommer du att få upp vad de har stulit gällande innehåll och grafik. Som ni ser nedan är det en exakt kopia på vår originalsajt.
Oftast är det större varumärken inom e-handel som drabbats av ”kopierade webbplatser”. Men det förekommer även myndigheter, där Försäkringskassan är ett bra exempel på en webbplats som övertagits av pirater och fått en alldeles egen version med toppdomänen .ga (se bilder nedan).
Vad ska jag göra om min webbplats blivit kopierad?
Det är viktigt att ta åtgärder mot dessa webbplatser främst för att skydda sitt varumärke men även för att kunna behålla sina organiska sökresultat. Det finns olika metoder att använda, här kommer våra tips:
Ta kontroll över domänen via Google Search Console
Oftast innehåller den kopierade webbplatsen verifieringskod för Google Search Console. Tack vare detta kan du lägga till den kopierade webbplatsen i ditt Google Search Console-konto och ta bort webbadresser (Google Index –> Ta bort webbadresser). Google kommer då att dölja dessa adresser under 90 dagar. Viktig att säkerställa att dessa URL:er inte går att crawla efter 90 dagar därför bör du skicka in spamreport eller meddela registraren.
Anmäl domänen till registraren
Anmäl domänen till Google via Spamreport och DMCA
Det som förbryllar en mest är hur enkelt dessa piratsajter börja rankar på Google med kopierat innehåll. Logiskt sett kan jag tänka mig att dessa sajter får ranking under en kort tid på Google (fresh index), men så är inte fallet. Vi har sett piratsajter som varit online flera månader och fortsätter rankar bättre än originalsajten. Kom igen Google – dags att dra brallorna av piraterna!