Gör din webbplats snabbare med ett knapptryck
Programspråket PHP är det överlägset populäraste språket för webbplatser på Internet och chansen är stor att även din hemsida använder det. Relativt nyligen släpptes version 7 av språket men trots att det innebär en mängd fördelar jämfört med tidigare versioner så är det fortfarande många som inte uppdaterat sin webbserver till att faktiskt använda det. […]
Programspråket PHP är det överlägset populäraste språket för webbplatser på Internet och chansen är stor att även din hemsida använder det. Relativt nyligen släpptes version 7 av språket men trots att det innebär en mängd fördelar jämfört med tidigare versioner så är det fortfarande många som inte uppdaterat sin webbserver till att faktiskt använda det. Den senaste statistiken visar att under 9% av alla webbplatser som använder PHP använder version 7.
Den största fördelen ur ett SEO-perspektiv är hastighet. Tester har visat att webbplatser som använder PHP 7 laddas snabbare än de som använder tidigare versioner, främst när man har många besökare samtidigt. Som vi vet sedan tidigare är laddningstider en viktig faktor för Google när de rankar sökresultaten.
Det finns naturligtvis skäl att vara försiktig med en sådan här uppdatering. Dels för att version 7 inte är helt kompatibel med tidigare versioner, så sidan kan kräva en del omskrivningar för att fungera korrekt, och dels för att nya funktioner alltid innebär en risk för nya säkerhetshål. Har man möjlighet att testa så kan det dock vara värt det.
Oftast enkelt att uppdatera
Många webbhotell erbjuder en enkel switch där du kan välja vilken version av PHP din sida ska använda. Om du använder senaste versionen av något av de stora CMS-systemen som Drupal eller WordPress bör det inte vara några problem att växla över till PHP 7. Om något skulle sluta fungera kan du enkelt byta tillbaka till den föregående versionen igen. För säkerhets skull kan du kolla din statistik i Google Analytics och se vilken tid på dygnet som har minst besökare och vänta till dess med att experimentera, för att minimera eventuella problem för dina kunder. Har du möjlighet att testa på en kopia av din hemsida istället för den ”riktiga” är det naturligtvis att föredra.
Om ditt webbhotell inte erbjuder dig att byta till PHP 7 på ett enkelt sätt kan det vara en idé att kontakta dem och fråga om de har planer på att stödja det i framtiden. Har de inte det kan det vara värt att se sig om efter ett nytt webbhotell som hänger med lite bättre i utvecklingen.
PS. Om du undrar varför PHP hoppade direkt från version 5 till version 7 kan du hitta mer information här.