Sverige - Viva Media

Spåra delade länkar på Facebook

Google Analytics
Publicerad , senaste uppdatering

I den totala sociala-medier-hysterin som råder, där vi hela tiden försöker optimera vår närvaro och göra ’rätt’ saker, kan det vara trevligt att faktiskt kunna mäta utfallet av de vi gör.

Gör specifika aktiviteter mätbara

Jag har tidigare skrivit om hur man kan sätta upp ett avancerat segment i Google Analytics för att gemensamt titta på all trafik från sociala medier. Detta är ett ganska trubbigt verktyg där man kan skapa sig en uppfattning om besökarkvalitén och i vilken utsträckning besökarna faktiskt uppfyller våra mål jämfört med andra källor. Trafiken i detta segment kan komma från exempelvis sin facebooksida, en delad länk på Twitter eller en bildlänk på Flickr. Hur gör vi då om vi vill mäta specifika aktiviteter som görs av våra besökare?

Uppmärksamma läsaren har säkert märkt att vi lagt till nya dela-knappar på varje artikel i våra newsroom. Tanken med dessa är självklart att besökare ska dela med sig av artiklarna i sina sociala nätverk, vilket i sin tur driver mer trafik tillbaks till artikeln. Hur gör vi då för att mäta utfallet av denna specifika aktivitet? Jo, genom eventtracking och utm-taggning!

Mäta push med Eventtracking:

Det första vi vill kunna mäta är hur många som klickar på någon av dela-knapparna. Detta gör vi enkelt genom eventtracking.

Vill lägger helt enkelt till ett tillägg i länk-taggen för knappen som skickar informationen till Google Analytics. Koden för detta ser ut såhär:

<a onClick=’_gaq.push([’_trackEvent’, ’Dela’, ’Facebook’]);’ href=’http://www.facebook.com/share.php?u=http://www.mediaanalys-newsroom.se/artikel.html’>
<img src=’http://www.mediaanalys-newsroom.se/wp-content/themes/newsroom-codebase/images/share-facebook.png’ />
</a>

Detta är alltså steg ett. Att mäta hur många som faktiskt pushar ut artikeln på de sociala medierna.

Mäta pull med Utm-taggning:

För att vi ska kunna mäta pull-effekten som förhoppningsvis blir av exponeringen så måste vi ta till utm-taggning av länken tillbaks till artikeln. Utm-taggningen gör att trafik från en speciell länk kan ges egna värden i form av källa, medium och kampanj. Den här metoden kan även användas för att t.ex. spåra trafik från nyhetsbrev som annars dyker upp som direkttrafik i Google Analytics.

Ett enkelt verktyg för att tagga länkar med utm-attribut hittar du här.

Koden för länken tillbaks till artikeln får alltså följande tillägg:

<a onClick=’_gaq.push([’_trackEvent’, ’Dela’, ’Facebook’]);’ href=’http://www.facebook.com/share.php?u=http://www.mediaanalys-newsroom.se/artikel.html?utm_source=Facebook&utm_medium=DeladArtikel&utm_campaign=DelaKnappar’>
<img src=’http://www.mediaanalys-newsroom.se/wp-content/themes/newsroom-codebase/images/share-facebook.png’ />
</a>

Med dessa justeringar kan vi nu alltså mäta både hur många som delar med sig av artikeln samtidigt som vi kan se hur många besök det genererar tillbaks.

Hur mäter du din närvaro i sociala medier? Dela gärna med dig i kommentarerna!