Starta podd: Hur gör man?

Det här är första delen i en tredelad serie där vi kommer gå igenom podcasts. I detta första inlägg kommer vi ta upp några punkter om vad man behöver tänka på när man startar upp en podd. Del två kommer handla om för- och nackdelar med podcast vs. videoblogg och i sista delen ger vi […]

Publicerat
Inlägg Sociala Medier

Det här är första delen i en tredelad serie där vi kommer gå igenom podcasts. I detta första inlägg kommer vi ta upp några punkter om vad man behöver tänka på när man startar upp en podd. Del två kommer handla om för- och nackdelar med podcast vs. videoblogg och i sista delen ger vi tips på hur man ska tänka kring poddens content. Happy reading!

 

I ett tidigare blogginlägg pratade vi om varför det kan vara värt att fundera på att starta en podd och även när det kanske inte är läge att dra igång en.

Men vad händer när ni väl bestämt er för att köra? Vad gör ni då? Det är vad detta inlägg kommer handla om.

Väldigt grundläggande behöver ni göra podden, ha någonstans att ladda upp den (på engelska: somewhere to host it) den och skapa ett RSS-flöde för att distribuera podden.

 

Vad behövs för att göra podcastavsnitten?

  1. Ett tyst rum

Tänk på ljudbilden runt omkring er. Man kommer ganska långt bara på att se till att rummet ni sitter i har gardiner, mattor eller andra tyger som dämpar ljudet lite. Tänk på att göra ljudtester så att du vet att det kommer bli bra. Spela in en kort bit där ni pratar i den ljudnivå ni kommer göra sedan och lyssna av så att det funkar.

 

  1. Mikrofon

Detta är förstås ett stort område som kan innebära investeringar om man vill satsa på att få till kvalitén MEN man måste inte börja så. Vill ni börja podda skulle vi föreslå att ni testar att spela in ett par avsnitt endast för internt bruk för att prova på hur det känns. Här kan man gott och väl helt enkelt spela in med t.ex. röstmemo-appen på en iPhone eller motsvarande.

Problemet med denna typ av mick är att den plockar upp allt ljud i rummet.

Om det finns möjlighet att investera en eller ett par tusenlappar går det att uppa kvalitén på podden rejält. Ett exempel är micken Zoom H2n som kan vara värd att kolla upp. Ett puffskydd är en annan sak som gör ljudet bättre då det tar bort skarpa p- och t-ljud.

Före man börjar kolla på dessa lösningar kan dock ett steg vara att bättra på den enkla micken i mobilen eller datorn genom att använda ett headset med mikrofon för att begränsa ljudintaget. Med denna lösning behövs dock ett headset per person och det behövs också en lösning för inspelning från flera kanaler.

 

  1. Recorder

Ni behöver också ett sätt att spela in ljudet. En budgetlösning är att spela in rätt i datorn i ett uppsamlingsprogram eller till mobilens röstmemoapp.

 

  1. Mjukvara för att redigera ljudet

Ni kommer vilja klippa i det ni spelar in för att skapa ett poddavsnitt som ni är nöjda med. En budgetlösning för detta är att använda gratisprogrammet Audacity – det funkar till de flesta operativsystem. Om du använder en Mac har du antagligen Garageband på datorn och det funkar också fint att redigera i.

 

Hur gör man för att lägga upp en podd?

För att få ut en podcast i etern behöver ni lägga upp den någonstans. Både WordPress och Soundcloud har gratis publiceringsverktyg som ni kan använda för att ladda upp era poddar. När det gäller iTunes är det inte en plats där man laddar upp podden utan istället registrerar man bara sin podd där och lägger in RSS-flödet. Både iTunes och Soundcloud är mycket vanliga platser att lyssna på poddar så där vill ni helt klart finnas med er podd!

När ni blivit lite varma i kläderna kanske ni kommer vilja plocka in gäster i podden; då kan Skype vara ett bra verktyg för att spela in. Det kan också vara läge att hitta eller skapa lite musik som kan funka som intro och outro och jinglar mellan samtalsämnen.

 

Lycka till med poddandet!