Straff och filter
Det finns flera sätt att bli straffad av sökmotorerna och straffen utfärdas om man bryter mot sökmotorernas riktlinjer. Att använda sunt förnuft när man bygger webbplatsen räcker långt, men det är inte säkert att det räcker hela vägen. Jag kommer på ett övergripande sätt lista några av de straff och filter som finns. Straff Ett […]
Det finns flera sätt att bli straffad av sökmotorerna och straffen utfärdas om man bryter mot sökmotorernas riktlinjer. Att använda sunt förnuft när man bygger webbplatsen räcker långt, men det är inte säkert att det räcker hela vägen. Jag kommer på ett övergripande sätt lista några av de straff och filter som finns.
Straff
Ett sökmotor-straff kan vara svårt att bli av med och det kan krävas att man skickar en förfrågan om granskning för att bli av med det. Det bästa är såklart att inte bli straffad alls.
Badware
Virus eller annan skadlig kod är inte tillåten enligt Googles riktlinjer. Det beror på att om en webbplats innehåller skadlig kod kan den överföras till användaren. Det är inte säkert att man själv känner till att man har skadlig kod på sin webbplats eftersom den kan ha blivit smittad, eller hackad. I Official Google Webmaster Central Blog kan man läsa mer om badware.
Cloaking
Något som också bryter mot sökmotorernas villkor är cloaking. Det innebär att sökmotorerna ser sidan på ett sätt och kunderna på ett annat. Användaren kanske ser en webbsida i Flash men då sökmotorerna kan ha problem med att läsa Flash-filer ser de istället den alternativa HTML-versionen, som kan se helt annorlunda ut.
I Google support finns mer information om cloaking.
Keyword stuffing (instoppade sökord)
Att stoppa in för många sökord på en sida kan straffa sig om det görs på ett onaturligt sätt. Det bästa är att skriva relevant innehåll och istället se till att sökorden hamnar naturligt i texten.
I Googles support finns mer information om keyword stuffing.
Filter
Ett filter plockar bort eller döljer sidorna från sökmotorresultatet utan att straffa dem.
Duplicate content (duplicerat innehåll)
Det vanligaste filtret är duplicate content, eller duplicerat innehåll. Om två eller fler sidor är väldigt lika är chansen stor att Google plockar bort alla utom den starkaste. Det beror på att en användare i regel inte har någon nytta av att hitta flera sidor som är likadana. I Googles support finns mer information om duplicate content.
Title stacking
Om man använder flera titel-taggar med olika sökord kallas det för title stacking. Det är inte så vanligt förekommande och använder man bara EN titel-tagg så kommer man runt problemet. I About.com finns mer information om title stacking.
Slutord
Det går att fördjupa sig betydligt mycket mer i varje del och jag kommer framöver mer tekniskt utveckla hur man kan undvika att bli straffad eller bortfiltrerad.