Trendspaning inom programmatiska annonsköp

Programmatisk annonsering är den snabbast växande sektorn inom digital marknadsföring. Under 2019 väntas det stå för så mycket som 50 procent av den totala försäljningen av digitala annonser. Text: Alexander Kollstedt   Snart kan marknadsförare köpa annonsutrymme programmatiskt på linjär-tv,  utomhusreklamen vinner mark och spelbolagens utrymme minskar. Mer om de sakerna snart.  Vi börjar med […]

Publicerat
Inlägg Marknadsföring

Programmatisk annonsering är den snabbast växande sektorn inom digital marknadsföring. Under 2019 väntas det stå för så mycket som 50 procent av den totala försäljningen av digitala annonser.

Text: Alexander Kollstedt

 

Snart kan marknadsförare köpa annonsutrymme programmatiskt på linjär-tv,  utomhusreklamen vinner mark och spelbolagens utrymme minskar. Mer om de sakerna snart. 

Vi börjar med att klarlägga vad programmatiska annonser faktiskt är. Idag kan du köpa annonsutrymme programmatiskt på digitala streamingtjänster och på hemsidor som Aftonbladet, Expressen, DN – ja, du kan faktiskt nå upp till 90% av internetanvändarna via dessa nätverk. Här kan målgruppen identifieras baserat på demografi, geografi och intressen. Det är möjligt med hjälp av cookies – små textfiler som sparas på användarens dator och som gör det möjligt att följa dennes surfbeteende. Informationen från cookies kan avgöra om surfaren är en tonårig kille, om den är intresserad av trädgårdsarbete eller om den letar barnvagn. Det handlar om datoriserad annonsleverans som riktar annonser mot rätt målgrupp utifrån bestämda regler. Programmatisk annonsering växer så det knakar. Under 2019 väntas det stå för så mycket som 50 procent av den totala försäljningen av digitala annonser.

Annonsering på streamingtjänsterna

 

Stora drakar som Facebook och YouTube pratar mycket om hur bra det är med video. Men det borde pratas mycket om det programmatiska landskapet också – där kan vi köpa annonsutrymme i kanaler som TV4 Play, Dplay, Viafree, Spotify och Twitch. Allt fler tittare byter bort det analoga tv-utbudet mot det digitala på play-kanalerna. Orsaken är att vi inte vill låta en tablå styra när vi ska kolla på ett visst tv-program längre, för det vill vi bestämma helt själva.

För cirka ett år sedan var det första gången i historien som det digitala tv-tittandet gick om det linjära tv-tittandet i spenderad tv-tid. Det spås att det digitala kommer fortsätta att sno andelar från det linjära. En tydlig indikation på att det går bra för play-kanalerna är följande statistik direkt tagen ifrån Bonnier. På TV4 Play ökade exempelvis antalet spenderad tid med 24% från föregående år – från 75 miljoner timmar till 93 miljoner timmar. Även på Dplay blev det en ordentlig ökning i antal spenderad tid, från cirka 20 miljoner timmar till 28 miljoner timmar. Enbart TV4 Play har totalt 4,7 miljoner registrerade användare i sin portal idag och siffran ökar kontinuerligt. Tv är med andra ord inte utdöende, men den förflyttar sig alltmer till ett digitalt forum.

På Play-kanalerna finns det möjlighet till att använda sig av klickbara annonser, vilket inte är möjligt i en analog miljö. Detta gynnar givetvis oss marknadsförare som idag kan mäta värdet på ett helt annat sätt. Vad det gäller det linjära utbudet kommer vi i framtiden att kunna köpa annonser programmatiskt, vilket sedan ett antal år har blivit verklighet i USA, medan det i Sverige endast har testats någon enstaka gång. Men inom en snar framtid så är det verklighet och kommer att leda till en betydligt större räckvidd för programmatisk videoannonsering i Sverige.

 

Programmatisk utomhusreklam på ingång

 

Ni vet när man tar en promenad utomhus och man ser den där stora pelaren med en reklamskylt på? Tar man verkligen in budskapet när man passerar? Ja, undersökningar visar faktiskt att utomhusreklam är den reklam som vi uppskattar mest av alla, den gör naturligtvis att det är lättare att ta in ett budskap – eller hur?

Det som är extra intressant i det här är att inom en snar framtid kommer vi att kunna köpa utomhusreklam programmatisk via vår egna plattform, samt att vi kommer att kunna skifta budskap genom ett enkelt knapptryck i realtid. Faktum är att detta är något som länge har funnits i USA, men nu har det alltså testats för första gången i Sverige.

 

Keywords ger nya möjligheter


Google är duktiga på mycket och vet hur man fångar kunder som ligger nära till faktiska köp. Ett sätt är att man pinpointar vissa nyckelord eller keywords som användarna kan tänkas söka på för att få matchningen så relevant som möjligt. Nu börjar även programmatiska köpplattformar att hitta olika sätt att använda sig av keywords i samband med bannerannonsering eller videoannonsering. Alltså kommer man kunna välja ut specifika keywords istället för att välja ut exempelvis diverse intressemålgrupper. Detta kan vara ett sätt för oss marknadsförare att nå en mer relevant målgrupp i våra kampanjer.


Förändringar för spelreklam

 

Som många säkert känner till köper casino- och spelbolag upp en stor del av det annonsutrymmet som finns därute. Det är bara att se sig omkring på exempelvis Aftonbladet och vilka som oftast köper upp helsidor. Det gör det givetvis svårare för vissa mindre bolag att nå ut. Detta har civilminister Ardalan Shekarabi (S) snappat upp och givit spelbolagen ett ultimatum för att undvika en reglering – att de helt enkelt inte längre ska spendera lika mycket pengar på tv reklam och bannerannonsering. Spelbolagen har fram tills den 31:e mars på sig att ändra sitt beteende. Det är naturligtvis glada nyheter för alla andra företag, och gör förhoppningsvis att vi kan få mer ‘’seriösa’’ annonsörer därute. Se artikeln från Resumé här.