Väck rätt känslor med din kommunikation
Som konsument baserar du många köpbeslut på emotioner och känslor. Jag själv köper Colgates tandkräm istället för Pepsodent av enbart den anledningen att Colgate känns bra, men jag kan inte riktigt förklara varför. Text: Malin Yng En emotion är kroppens automatiska reaktion på uttryck kring dig, både instinktivt från födseln och det som blir inlärt […]
Som konsument baserar du många köpbeslut på emotioner och känslor. Jag själv köper Colgates tandkräm istället för Pepsodent av enbart den anledningen att Colgate känns bra, men jag kan inte riktigt förklara varför.
Text: Malin Yng
En emotion är kroppens automatiska reaktion på uttryck kring dig, både instinktivt från födseln och det som blir inlärt under livets gång. T.ex är det svårt att inte börja skratta när andra kring dig också skrattar, likt personerna på tunnelbanan i den här filmen.
https://www.youtube.com/watch?v=DCSt-FFinmA
En känsla är en medveten emotionell upplevelse som skapar en form av positiv eller negativ upphetsning. Människorna i tunnelbanan som skrattar kan alltså få en känsla av glädje när de också börjar skratta.
Så hur kan vi använda det här i vår kommunikation? Ska vi alltid göra reklamer med skrattande människor för att skapa en känsla hos konsumenten? Att väcka känslor hos en mottagare behöver inte vara komplicerat men det är viktigt att väcka rätt känsla i förhållande till produkten och till den målgrupp vi riktar oss till. Börja med att positionera dig på marknaden och hitta ditt företags självuppfattning. Vad står vi för och vilka är vi? Välgörenhetsorganisationer riktar sig ofta till målgruppens negativa känslor, medan kolsyrade läskedrycker ofta kommunicerar en känsla av tillhörighet. Har vi en produkt som är av hög kvalitet kanske vi inte ska kommunicera rabatterade priser utan snarare en känsla av lyx och exklusivitet och inte nämna priset över huvud taget. Hade välgörenhetsorganisationerna fått lika mycket gåvor om de enbart hade skrattande barn i sin kommunikation?
Tänk på att känslan du vill skapa i kommunikationen ska gå till rätt ställe. Det är lätt att kommunikationen gör att användaren fokuserar på själva känslan istället för avsändaren eller produkten och risken blir då att vi går omkring och pratar om en reklam vi sett som vi tyckte var bra men som vi inte riktigt vet vad den handlade om.
Ett exempel är ”Epic Split”, där Jean-Claude van Damme går ner i split mellan två Volvo-lastbilar i rörelse. De allra flesta känner till reklamen och många kan säkert knyta den till en känsla man fick när man såg den. Men hur många associerar ”Epic Split” med styrfunktionen i Volvos lastbil, som faktiskt var syftet med reklamen? Förmodligen är inte styrfunktionen det första alla tänker på, och det var aldrig Volvos mening heller. Däremot vet alla att det är Volvo som är avsändaren.