Vad är egentligen en blogg?

Sociala medier är ett ord eller uttryck som förekommer allt mer. Finns du inte i de sociala medierna finns du i princip inte när snacket går. En av grunderna för sociala medier, och något som har blivit ett välkänt fenomen, är bloggarna. Alla mer eller mindre kända eller okända människor bloggar och på senare år […]

Publicerat
Inlägg Sociala Medier

Sociala medier är ett ord eller uttryck som förekommer allt mer. Finns du inte i de sociala medierna finns du i princip inte när snacket går. En av grunderna för sociala medier, och något som har blivit ett välkänt fenomen, är bloggarna.

Alla mer eller mindre kända eller okända människor bloggar och på senare år har även företagen hakat på. Men vad är det egentligen? Vad är en blogg?

Ordet blogg kommer från engelskan och är en förkortning av weblog, en dagbok eller journal på nätet helt enkelt. Inläggen ska vara periodiskt publicerade där det senast publicerade inlägget alltid hamnar längst upp.

Man brukar säga att den första personliga bloggen började skrivas 1994 av den amerikanska journalisten Justin Hall, i Sverige började Annica Tiger att skriva dagbok på nätet 1997. Det stora genombrottet för bloggar kom dock 2004, enligt Wikipedia, då bloggarna blev ett sätt att snabbt kommunicera ut information efter Tsunamin i Indiska Oceanen.

Bloggarnas roll idag är dock mycket större än så. De är personliga dagböcker, journalistisk information, debattforum, informationssidor om specifika ämnen med mera. Jag ser bloggarna som en kommunikationskanal och därmed är det för mig en självklarhet att en blogg måste ha en kommentarsfunktion för att få kallas en blogg.

När jag skriver något skall den som läser ha en möjlighet att kommentera detta genom att återkoppla till mig via en kommentar. Kanske kan vi på så sätt skapa en intressant diskussion eller debatt? Eller gemensamt komma fram till ett svar på en frågeställning? Jag har också märkt att jag genom kommentarer får följdfrågor på det jag har skrivit, kanske skriver jag ibland för komplicerat för någon som är ny i en bransch eller som halkar in på bloggen av en slump, då är det bra att möjligheten att ställa följdfrågor finns, dessa kan jag besvara och så går blogghjulet runt och interaktionen mellan bloggaren och läsaren fungerar.