Vad blir viktigt för marknadsföringen 2020?

Alexander Vucic är sedan flertalet år tillbaka en vital del av Vivas strategierbjudande. Med Alex stora intresse för mänskliga beteendeförändringar och kunskaper inom modern marknadsföring kan han på bästa sätt se nya möjligheter för våra kunders affärer att växa. Både genom marknadsföringsaktiviteter och genom att utveckla erbjudandet så att det är optimalt för målgruppen. Här […]

Publicerat
Inlägg Strategi

Alexander Vucic är sedan flertalet år tillbaka en vital del av Vivas strategierbjudande. Med Alex stora intresse för mänskliga beteendeförändringar och kunskaper inom modern marknadsföring kan han på bästa sätt se nya möjligheter för våra kunders affärer att växa. Både genom marknadsföringsaktiviteter och genom att utveckla erbjudandet så att det är optimalt för målgruppen. Här får ni ta del av hans framtidsspaning och tillbakablick på det gångna året. Viktiga insikter du inte vill missa att ta del av.

Alex, hur ser du på 2020?

Jag tror att man måste börja tänka mycket mer på hur människor tänker och vilket beteende det i slutändan leder till. Alltså i form av att ytterligare fördjupning i personifieringen som tar nästa steg och blir “hyperpersonifiering”. Då människor förväntar sig att få allt mer relevant innehåll och specifikt då att de budskap som visas tilltalar i just det ögonblicket på den plattformen, vilket gör att fler parametrar behöver läggas till. Här blir mängden information om målgruppen avgörande vilket helt klart försvåras i och med googles omvälvande förändring med upphörandet av tredjepartscookies. Självklart kommer ny teknik att ersätta det sättet att spåra aktivitet online. 

 

Ser du några beteendeförändringar hos konsumenterna som börjar påverka handeln?

Den största förändringen som sker just nu är att digitaliseringen i Sverige är i princip fullt utvecklad och där inkluderar nu även äldre. Som på det senaste året har blivit mer funktionellt digitala med att betala räkningar, swisha pengar och till viss del shoppa online. Det skapar en helt ny målgrupp att kommunicera med online men där kommunikationen många gånger behöver anpassas efter deras beteende och förmåga. En målgrupp som man helt klart inte ska underskatta i form av framtida potential. 

Så lika mycket som äldre blir mer modiga i att röra sig i den digitala sfären så blir dem som länge fört sig i cyberspace mer och mer svåra att imponerad på. Då är det vettigt att gå tillbaka till hurt vi som människor tänker och fungerar, betteendet styr och är central i all form av digital utveckling! Beteenden förändras över tid och vi tar till oss nya tekniker som faktiskt förenklar eller skapar ett mervärde för oss. Här är det viktigt att skapa incitament som driver en vilja till att integrera med företaget och därmed ger information som ligger till grunden för din framtida personifierade marknadsföring. 

 

Ditt bästa tips till att våga ta till sig ny teknik?

Ta till dig den tekniska förändringen och se det som en positiv möjlighet till att utveckla ditt företags affär eller ditt eget privata liv. Dem fördelar som ny teknik kan föra med sig är oftast mer positiva än negativa men se till att testa och utvärdera löpande under tiden. Ger den nya tekniken dig fler nackdelar och större omkostnader än vad det på sikt skulle kunna inbringa, avveckla då och ta till dig kunskapen som en lärdom för framtida investeringar i ny teknik. Men det är också viktigt att våga pröva igen! 

Många gånger handlar det också om att hänga med i utvecklingen. Att stanna av och nöja sig med hur allt är nu är många gånger ett förödande misstag för verksamhetens framtid på lång sikt. Det krävs en del mod för att komma till den framgång som ny teknik för med sig!

 

Vad ser du händer inom e-handeln? 

Konkurrensen om kunderna som handlar på webben hårdnar. Vilket gör att det är extremt viktigt att ha hygienfaktorer som t ex fri frakt med olika alternativ för leveranser och flertalet betalningsmöjligheter för kunden.Exempelvis kan man på din e-handel betala med PayPal och hämta varorna i en Instabox?

Företag inom retail behöver nu mer än någonsin jobba med att positionera varumärkets identitet jämte konkurrenterna ännu tydligare för att vinna kundens lojalitet. Detta görs genom bra innehåll (som text plus bild) och att försöka skapa tillfällen att fysiskt interagera med kunden i ett annars digitalt erbjudande. Och kom ihåg, sälj inte ut varumärket som att endast jobba med marknadsföring inriktat på performence. Stärk och positionera varumärket istället, vilket kräver kontinuitet i marknadsföringens budskap. 

 

E-sport är ett buzzword som seglat upp det senaste året, vad tänker du om det? 

Det växer massivt! Det har sedan länge varit stort men nu blir det mer komersiellt och att inte se plattformar för e-sport som en potentiell plattform för marknadsföring är bara trångsynt. Vad som hänt det senaste året är att det har blivit mer känt för allmänheten och gameandet har fått en helt annan stämpel än tidigare vilket gjort att intresset växer lavinartat. 

Men inte bara användandet av plattformarna växer, marknadsföringen utformas och anpassas efter målgruppens intressen och annonsörer för t ex mjölkprodukter och hudvård gör allt mer aktiviteter där. Så det är inte bara nischade steriotypiska gaming-produkter som placerar sin reklam på plattformarna. Att integrera med målgruppen genom gameification är också en uppskattad aktivitet om den är relevant för företaget.

 

Vilka är dina tips för att vinna slaget på Googles SERP?

Den förr åtråvärda förstaplatsen i SERP:en är inte längre vad den brukade vara, utan har ersatts av position zero, det mest relevanta av det relevantaste! För att hamna där krävs det ett större arbete med marknadsföringen som helhet än att bara uppdatera SEO och sätta en bra budgivningstaktik för SEM. 

Här är det viktigt att presentera relevant mervärde för kunden som får den att klicka. Bjud på information i form av text och bild som sökaren uppskattar tidigt i köpprocessen t ex “5 saker att tänka på vid köp av ny stekpanna” och samtidigt skapas en relation till ditt varumärke. Men främst är det allt mer viktigt att jobba med varumärkesbyggande aktiviteter i andra annonsformat som gör att sökningen görs direkt kopplat till ditt varumärke och leder in användaren på din webbsida. 

 

Vad tar du med dig från 2019 in i nästa år, något som du själv tycker fortfarande har ett högt värde för en marknadsförare?

Det kommer fortsatt vara höga krav på bra innehåll i all form av annonsering inklusive de egna kanalerna som hemsida och innehållsmarknadsföring. Bra creative handlar i min mening om att lotsa ner målgruppen längre ned i köpresan så att dem slutligen kommer till det önskvärda köpet. Det kräver ju en hel rad olika kommunikation med diverse olika budskap som är just personifierade till den unika individen. Så här går både det jag pratade om tidigare med att allt mer personifiering förväntas av människor och att vi blir allt mer kräsna på att motta ett relevant och kreativt tilltalande koncept. 

Vi är så vana vid hur Google söket fungerar och hur Facebook hjälper oss att hitta grupper vi kan vara intresserade av eller att Netflix alltid lyckas plocka fram bra filmer och serier. Detta är vad människor är vana vid och till viss mån förväntar sig även hos andra företag.

Programmering tänker jag också kommer bli en ännu mer betydande grundläggande kunskap som vi marknadsförare kommer ha allt mer användning av i vårt arbete. Vi pratar alltså inga hard core kunskaper här utan mer basic som exempelvis enklare form av javascript och SQL.