Vad du behöver veta om Google Shopping
Google Shopping har länge spåtts vara nästa stora grej från sökjätten, trots att det egentligen redan funnits i Sverige i flera år. I det här inlägget reder vi ut vad Shopping egentligen innebär, och vad ni som annonsör behöver göra för att synas där. Google Shopping och produktannonser Först vill vi förtydliga. Produktannonser, som […]
Google Shopping har länge spåtts vara nästa stora grej från sökjätten, trots att det egentligen redan funnits i Sverige i flera år. I det här inlägget reder vi ut vad Shopping egentligen innebär, och vad ni som annonsör behöver göra för att synas där.
Google Shopping och produktannonser
Först vill vi förtydliga. Produktannonser, som är en del av Shopping-konceptet, har funnits här i flera år. Men någon prisjämförelsesida, som är synonymt med fliken Shopping i större marknader som USA och Frankrike, har ännu inte nått våra breddgrader. Detta till trots, skriver Google “Resultat från Google Shopping” som rubrik till produktannonserna – inte konstigt att det råder en viss begreppsförvirring.
När den nya designen av sökresultatet lanserades för ett par veckor sedan, fick produktannonserna en betydligt mer framträdande position. Tidigare kunde upp till sex produktannonser slåss om utrymmet i högermarginalen med ungefär lika många textannonser. Nu har alltså textannonserna helt förpassats till sökresultatets över- och underkant, och produktannonserna är numera åtta stycken – och helt ensamma – i högermarginalen.
Ett guldläge
I och med den nya designen är det alltså som upplagt för att fler ska klicka på produktannonserna. Ändå är det, vilket ni kanske märkt, ganska ofta som alla åtta annonsutrymmen inte fylls ut. Och ännu oftare som en och samma annonsör tar upp tre eller fyra av de åtta platserna.
Det är guldläge att börja med produktannonser redan idag, med andra ord!
- Om ovanstående info inte är skäl nog att pröva kan vi också berätta att klickpriserna – i nio fall av tio – är avsevärt mycket lägre än på vanliga AdWords-annonser.
- Och, som om inte det redan var nog, är konverteringen dessutom bättre. Ni kan också vara säkra på att enbart produkter som finns i lager syns i annonserna.
Om ni inte redan var sugna på Google Shopping när ni började läsa det här inlägget, är ni nog det nu. Så, vad krävs för att komma igång?
5 steg till att starta med Google Shopping
Att få igång produktannonserna sägs ofta att vara en lång och svår process, men faktum är att det inte kräver så mycket. Nedan följer en liten guide till att få produktannonser att börja rulla.
- Först av allt bör ni prata med den eller de som ansvarar för er e-handelsplattform och fråga dem om en fil med alla era produkter, en så kallad produktfeed. Kanske har ni redan en feed för Prisjakt eller Pricerunner? Då ska det inte vara svårt att få fram en ny, med kolumnerna anpassade efter vad som krävs för Google Shopping. Säkerställ också att köpsidan är krypterad. Om den inte skulle vara det rekommenderar vi att lägga till kryptering snarast – inte bara för att komma igång med Google Shopping utan också som en viktig säkerhetsgaranti för era kunder.
- Sedan skapar ni ett konto i Google Merchant Center. Inga svårigheter där, bara att gå till och fylla i era uppgifter. Här upprättar ni också en koppling till ert AdWords-konto, för att därifrån kunna hantera produktannonserna. Om ni tror att era produkter kan klassas som otillåtna av Google, bör ni här kolla vilka policyer som gäller här.
- Därefter måste ni verifiera att det är ni som äger hemsidan som gjort registreringen i Merchant Center. Här fastnar en del, men har ni bara tillgång till Google Search Console och/eller en bra relation till er webbansvarige, så ska verifieringen gå smidigt. I korthet handlar det om att lägga en liten bit kod på er hemsida, som Google sedan känner igen som en bekräftelse på att ni faktiskt är hemsidans ägare.
- När det är gjort kan ni börja ladda upp er produktfeed. Vi rekommenderar alltid att först göra en testuppladdning, då den enkelt hjälper er identifiera om någon kolumnrubrik behöver ändras, eller om några värden saknas eller angetts på fel sätt. När allt ser ut att vara rätt inställt är det bara att ladda upp feeden på riktigt. Första gången det görs granskas all information manuellt av Google, och det kan ta något dygn innan alla produkter lästs in. När majoriteten av produkterna godkänts, kan ni gå till AdWords och börja administrera annonserna.
- I AdWords skapar ni en ny kampanj av typen Shopping, och anger ert ID för Merchant Center-kontot. Sedan skapar ni antingen en annonsgrupp som inkluderar alla produkter, eller flera annonsgrupper som innehåller utvalda varumärken, produkttyper eller kategorier. I och med att konkurrensen ännu inte är så stor i Sverige, rekommenderar vi oftast att inkludera alla produkter, åtminstone till en början.