Sverige - Viva Media

Validera din webbplats med W3C

Sökmotoroptimering Teknisk SEO
Publicerad , senaste uppdatering

Vad är W3C?

Det är en standard, en regeluppsättning som bör följas för att webbplatsen ska fungera väl i alla webbläsare. Tyvärr följer inte alla webbläsare denna standard än, även om det blivit mycket bättre. Det innebär att sidor fortfarande kan visas olika i olika webbläsare även om webbplatsen följer standarden.

Varför ska man validera sin webbplats?

Det är i regel större chans att webbplatsen fungerar väl i alla webbläsare om den är fri från fel. Tyvärr är det ingen garanti. När man validerar sin webbplats för första gången kan det vara en värdefull lärdom hur standaren fungerar och hur man ska skriva.

Alla fel som förekommer är inte allvarliga. Att glömma att skriva alt-attributet i img-taggen är inte hela världen även om validatorn kommer att anmärka på detta.

Påverkar fel sökmotoroptimeringen?

Sökmotorer är oftast bra på att läsa webbplatser även om de innehåller fel. Enligt Google support spelar det ingen roll för placeringen i sökmotorerna. De skriver själva så här:

Although we do recommend using valid HTML, it’s not likely to be a factor in how Google crawls and indexes your site.

Hur validerar man sin webbplats?

  1. Gå till W3C Validator.
  2. Klistra in adressen till din sida.
  3. Klicka på ’Check’.

Majoriteten av alla webbplatser innehåller fel, så det är ingen panik om fel förekommer. När man sedan rättar till felen så ska man tänka på att rätta till det första felet först. Fel längre ner kan bero på fel längre upp. Det innebär att när man löst det översta felet kan man samtidigt ha löst flera andra fel längre ner.

Firefox tillägg

Ett annat sätt att validera sin webbplats är att använda HTML Validator. Det är ett tillägg till Firefox och visar hela tiden i statusfältet om sidan innehåller fel eller ej. Den klarar de flesta fel men för att vara helt säker på att sidan är validerad bör man avsluta med att köra W3C Validator.

Slutord

Oavsett om det påverkar placeringen i sökmotorernas sökresultat eller ej, bör man testa webbplatsen i W3C validator. Det kan vara en stor hjälp för att lösa problem. En felfri webbplats är bättre än en webbplats som innehåller fel.