Viva

VD-podden #55: resumé säsong 3

VD-podden
Publicerad , senaste uppdatering

En tredje säsong av VD-podden avrundas med en sammanfattning av de totalt 20 avsnitten, 21 gästerna och 1211 minuterna. 

Poddens egna Arash Gilan och Josefine Bergman gör en resumé från den vällyssnade säsongen av VD-podden. Det pratas om guldkorn och reflektioner från årets samtliga gäster som tillsammans har bidragit med ett unikt perspektiv, personlig erfarenhet och gedigen kunskap ur hela det svenska näringslivet. För att inte missa de två internationella gästerna Mark Ritson och Brian Solis som bidrog med sitt globala perspektiv på marknadsföring och digitalisering.

Med en gästlista som täcker flertalet branscher, marknader, typer av organisationer och nivåer av ledarskap samt bolagsbygge skapas en komplett säsong som gör att du som lyssnare kan inspireras. Denna säsongen har Arash också börjat skriva en exklusiv och skarp månadskrönika där han delar med sig av sin omvärldsbevakning kring ledarskap, tech och marknadsföring. Börja prenumerera på den här så missar du inget av det senaste på de områdena. 

Som ett urval av den bredd av innehåll som VD-podden bjuder på så samtalades det i resumén om marknadsföringens roll på vägen mot lönsam tillväxt med uppstickaren Rickard Lyko, ett bolag som med stormsteg tar marknaden och vinner målgruppens hjärta. 

Norrsken Foundations egen Erik Engellau-Nilsson delade med sig av sin personliga historia och var han hittar sitt driv som ledare ifrån. Han delade även med sig av Will and Skill matrisen som ger ett individanpassat och nära ledarskap.  

Janne Andersson, som i skrivandets stund håller på att leda herrlandslaget till en EM-seger, delade med sig av sin visdom kring varför ett tydligt ledarskap med en klar dialog leder till ett högpresterande lag. Ett lag där varje människa fyller sin unika funktion vilket bygger upp laget och dess strävan mot att nå målet – med andra ord EM-vinst! 

Ett tydligt ledarskap är också ett modigt ledarskap, vilket Fanny Widman (poddare och författare) delade med sig av i VD-podden. Det pratades om varför allt börjar med att våga fråga kritiska frågor om sitt egna beteende som ledare för att gå mot en jämställd kultur. Ett område som de facto är företagskritiskt och bör prioriteras på bolags agenda. 

Sara Wimmercranz gjorde avtryck hos många när hon pratade om hennes BackingMinds invetseringsfilosofi där de vill se bortom etablerade strukturer. Kapital bör hamna i bolag som kan visa på en stark framtida potential och bör inte hänga på vem eller vilka man känner och hur många centimeter från Stureplan kontoret ligger. Att resa kapital är svårt oavsett vem man är men allt för få procent av riskkapitalet i Sverige går till perifera geografiska platser och minoritetsgrupper. 

Günther Mårder, nu vd på Företagarna, presenterade sina tankar kring politisk värnplikt som ex-företagare. Där det pratades om potentialen i de ex-företagarnas erfarenhet och visdom kring just företagande som ju skapar majoriteten av Sveriges jobb och därmed skapar skattekronor. Vilket politiken och samhället har nytta av. 

Fem få gäster av de 21 som stuckit ut med sin erfarenhet och och områdeskunskap som också sammanfattar andra halvan av 2020 och första av 2021. Det och mycket mer i VD-poddens avsnitt nummer 55, finns att lyssna på i din poddapp och här: 

 


VD-poddens samtliga gäster från säsong 3:

#35 Rickard Lyko, vd Lyko

#36 Erik Engellau-Nilsson, vd Norrsken Foundation

#37 Héléne Barnekow, vd Microsoft Sverige

#38 Sara Wimmercranz, vd BackingMinds

#39 Joakim Lundberg, Sverigechef Klarna

#40 Peter Wolodarski, chefredaktör och ansvarig utgivare DN

#41 Sara Öhrvall, CTO SEB

#42 Brian Solis, författare och föreläsare

#43 Karin Lindahl, vd Indiska

#44 Pär Svärdson, vd Apotea

#45 Richard Bergfors, vd Max

#46 Kjell A. Nordström & Per Schlingmann, författare

#47 Frida Edman, ansvarig för Bokmässan

#48 Janne Andersson, förbundskapten SvFF

#49 Jarno Vanhatpio, vd NA-KD

#50 Fanny Widman, författare och poddare

#51 Johan Norberg, författare

#52 Günther Mårder, vd Företagarna

#53 Mark Ritson, professor i marknadsföring

#54 Ann Hellenius, vd Capgemini Invent Sverige & Finland