Viva

VD-podden #57: Jan Carlzon – se människan

VD-podden
Jan-Carlzon-VD-podden
Publicerad , senaste uppdatering

Jan Carlzon kan blicka tillbaka på en framgångsrik karriär där han kan titulera sig som vd, investerare och författare. När han 1985 skrev boken Riv Pyramiderna så var det en banbrytande bok som allt sedan dess har inspirerat människor över hela världen. En bok som än idag säljs i tiotusentals ex och används fortfarande som kurslitteratur på flertalet ledande universitet. Jan fortsätter vara aktuell genom att skriva en ny bok Se människan som släpptes nu här under 2021, där han delar med sig av sina tankar och lärdomar från ett händelserikt liv. 

Ljuspunkter från avsnittet

8:00 ”Det är bra som det är” säger Jan ofta och refererar till en anekdot som Tomas Sjödin skriver om i sin bok Ljudet av tystnad, som också är en av de böcker som gett mest avtryck på Jan. Det är från händelsen som Tomas skriver om då han på ett seminarium förväntade sig att munken som höll i det skulle ge honom sanningen i livet. Men under hela seminariet sitter munken där tyst och säger inget, precis innan tiden gått ut så reser han sig upp och säger ”Det är bra som det är” och går ut ur rummet. Vila i det du är och det du har gjort, det hade säkert kunnat vara bättre eller sämre men det är faktiskt ganska bra som det är, säger Jan och instämmer i Tomas ord.

9:40 De starkaste händelserna i livet säger Jan är mötet med andra människor. Alltså att verkligen stanna upp och ta in händelsen och den människa man möter – se människan. En insikt som han länge levt med och han berättar att han har ett

12:40 Människor styrs av en eller två faktorer och det är antingen kärlek eller rädsla. Här samtalar Arash och Jan mer i detalj vad de känslorna är och hur de ges uttryck samt vilka konsekvenser det får för människors handlande.

17:35 Många berättar för Jan om tiden på SAS som den bästa i deras liv, vilket även Jan vill stämma in i. Något som grundas just i det kärleksfulla ledarskapet.

19:00 Arash berättar om hur han först försökte passa in i en stereotyp roll som VD men sen läste Jans bok Riv Pyramiderna som blev ett uppvaknande för honom. Specifikt den händelse som Jan skriver om i boken kring samma senario som Arash vid tillfället han läste boken var vid. Jans kollega konfronterade då honom med orden: ”Du blev ju vald till VD för att du är Jan och inte för att du ska bli någon annan”.

20:30 Den viktigaste egenskapen för en ledare är att vara en god lyssnare. Sanningarna och hela lösningen finns där ut men du måste bara lyssna och faktiskt höra dem. Han citerar Oscar Wildes berömda citat; Never forget that your best thoughts comes from others.

21:20 Motgångar är Arash bra på att hantera men framgångar är för honom svårare att hantera då det för honom inte är en vana. Vilket de diskuterar vidare kring hur och varför gruppen lättare leds i en kris än när det går bra.

24:30 Jan berättar om när Olof Palme sa åt honom att ”sila snacket” på en Handelsmiddag.

25:10 Anekdoten kring när Bill Clinton efter att precis ha blivit vald till president sa i direktsänd TV att; ”listen very carefully to the eminent business leader Jan Carlzon, he has something very important to say” apropå hans bok med den engelska titeln Moments of Truth, som den nyvalde presidenten precis läst. En bok som Jan gett till hans fru Hillary Clinton vid deras möte någon vecka innan.

”Jag har vart på lunch hos Reagan i Vita huset, jag har spelat tennis med Björn Borg och Busch två gånger i Vita huset, jag har träffat Clinton och han har sagt att min bok är den bästa bok han läst osv….”

Men de mötena är speciella eftersom de är någon som är känd, men vad vi kommer prata om är ju nästan förutsägbart. Så de är inte de ”stora” mötena, utan de små där man verkligen möts kan vara minst lika stora om inte större, säger Jan Carlzon.

31:00 Allting har kommit till Jan och det är ofta som han själv inte valt inriktning för hur hans karriär, eller liv för den delen, har tagit fart åt för håll. Han berättar att investment inte var hans grej i livet och att ha fortsatt på spåret med att hjälpa människor som leder människor hade varit bättre. Då hade han fått ut mer av livet och samtidigt kunnat ge mer. Men som han säger, Det är bar som det är.

32:05 Ledaren är en som en dirigent som leder sina musiker till att rätt instrument spelas vid rätt tillfälle och sen samspelar till ljuv musik, en liknelse som Jan ofta pratar om. En komposition där mångfallden skapar musiken fyller Arash i.

35:00 Lyssna, se dom och skapa kärlek är essensen i ledarskapet. Där du som ledare behöver sprida informationen om vad som förväntas av dem menar Jan Carlzon.

37:15 Det största misstaget människor kan göra är att ge bort ett ansvar och sen inte följa upp det. Det är superviktigt att följa upp hur det går och sen gratulera eller korrigera så att uppgiften slutförs. Men viktigt är också att i den resan ha roligt.

40:20 Jan om att fylla 80, men inte känna sig som 80. Han säger då att han är inte rädd för att dö, utan bara rädd för att inte leva.

42:00 I kyrkan tillsammans med prästen säger Jan att han känner sig hemma, just för att de är av samma typ – båda predikar.

44:10 Tidigt i karriären så ska man känna efter vilka ens starka egenskaper är och titta efter vad som ger mest utdelning. Vägledande kan vara om man ska jobba internt eller utåt i en organisation. Lär sig av erfarenheter löpande under karriären för att dra fördel av dem på resans gång.

Lyssna på VD-podden med Jan Carlzon

Apple Podcast
Spotify
Acast

Anmäl dig till Arash nyhetsbrev och få koll på det senaste inom ledarskap, tech och marknadsföring.