Viva

VD-podden #60 Micael Dahlen – hur siffrorna styr våra liv

VD-podden
Micael Dahlen
Publicerad , senaste uppdatering

VD-podden #60 Micael Dahlen – hur siffrorna styr våra liv

Micael Dahlen är professor i ekonomi på Handelshögskolan, föreläsare och författare. Han har länge forskat om varför vi gör som vi gör, och vad som får oss att må bra. Vilket har rankat honom som nummer 10 i världen av framstående professorer inom sitt område. Micaels obotliga nyfikenhet har resulterat i en rad böcker där den senaste heter Sifferdjur och utkom nu hösten 2021.

I VD-podden gästar Micael och pratar om sin nya bok Sifferdjur – hur siffrorna styr våra liv. Ett samtal som handlar om hur vi människor arrangerar stora delar av våra liv kring siffror vilket har varit evolutionärt fördelaktigt och gjort oss till en unik levande varelse. Detta för att vi har reagerar på magnituder, en förmåga som kommer rent instinktivt redan vid spädbarnsåren något som med tiden förfinas till en bra och dålig association och värdering i förhållande till sammanhanget som det sätts in i. 

Det här kombinerat med att det är mycket lättare att mäta saker och samla in data på egentligen det mesta vi gör har gjort oss till ett mätsamhälle som i allt större grad värderar att sätta en siffra på saker och ting. Micael och Arash diskuterar vad detta har gjort med människan på individ-, grupp-, bolag- och samhällsnivå. 

Lyssna också på: #27 Jonna Bornemark – om mätsamhällets baksidor

I det här avsnittet blandas personliga erfarenheter, filosofi och siffror. Det pratas om hur man kan ta kontroll över siffrorna i sitt liv och att de nödvändigtvis inte behöver vara onda eller goda. Ibland kan en siffra gått till överdrift, det kan handla om milen som ska springas under en viss tid, åldern för tillfället, säljmålet eller antalet sovda minuter som konverteras till ett kvalitetsindex. Det här är avsnittet för dig som vill ta kontrollen över siffrorna som styr ditt liv och göra dem till något bra. Har du några negativa siffror i ditt liv?

Lyssna på VD-podden:

Apple Podcast
Spotify
acast