Viva Media

VD-podden #64 Katrine Marcal – om historiens feltänkare

VD-podden Viva Media
VD-podden Katrine Marcal
Publicerad , senaste uppdatering

Katrine Marcal är sen en lång tid tillbaka journalist på DN med en inriktning på ekonomi och skriver även mycket om den brittiska politiken som också är hennes hemland. Ekonomihistoria har fått Katrine nyfiken på de kvinnor som så sällan finns med i den och vad man kan läsa mellan raderna där oftast kvinnorna befinner sig. Historien skrivs och innehåller oftast män vilket Katrine skriver om i sin senaste bok Att uppfinna världen – hur historiens största feltänkare satte käppar i hjulet.

I VD-podden får du lyssna till ett samtal mellan Katrine och Arash om feltänk som leder till begränsningar i innovationen och bromsar utveckling. En av flera anledningar till att Katrine skrev sin senaste bok. Det är viktigt att berätta andra berättelser och historier än de som är de mest etablerade för oss levande nu idag (samt tidigare i historien) menar Katrine. Och frågan är om vi kan “skriva om” historien? 

Vem är väl bättre att prata med en dag som 24 november 2021, då Magdalena Andersson blivit vald till Sveriges statsminister (och senare även entledigad för att sen bli vald igen), än Katrine Marcal som är ekonomipolitisk journalist, och dessutom har extra passion för kvinnor i det området. Som det pratades om i avsnittet är representation och en diversifierad bild av vad en ledare är och hur vi ser på det hela viktigt. Förhoppningsvis kan hon bana väg för många fler kvinnor på den posten. 

Att ta med sig från avsnittet är just de kring idéer. Idén om vad som är just manligt och kvinnligt. Ju mer man prövar tanken kring det hela så kommer det kanske tankar om att vi är just offer för idéer om hur vi ska vara och vad vi ska göra. Nedärvt i generationer både kring kön, socialgrupp etnicitet samt mycket mer. Det är är såklart något som evolutionärt varit fördelaktigt och som vi socialt förvaltat över generationer för att inte behöva uppfinna hjulet varje dag. Men ibland kanske vi kan, som Katrine säger, skapa oss en “slumpmässig” ny idé om vad – låt säga – som är kvinnligt.

https://youtu.be/gJD8fWOjqf8

Här några få minuter från avsnittet för mer Katrine Marcal och Arash Gilan lyssna på podden.

Spotify
Apple Podcast
Acast