Viva

VD-podden #66: Jan Gradvall – om kreativitet som föds ur friktion

VD-podden
VD-podden Jan Gradvall
Publicerad , senaste uppdatering

Jan Gradvall är journalist och författare. Idag skriver han främst i Dagens Industri men han har även skrivit för Dagens Nyheter, Café och Expressens kultursida. Han har också gjort en musikpodd för Sveriges Radio med namnet Gradvall, varit allvetande expert i Postkodlotteriet och medverkar regelbundet i TV4 Nyhetsmorgon som expert på populärkultur.

Tillsammans med futurologen och vännen Magnus Lindkvist startade han 2020 podden Gradvall och Magnus, nu även aktuella med boken Kreativ friktion som kom ut i september 2021. Boken utforskar skapandeprocessen och hur vi kan använda motgångar till vår fördel i den kreativa processen. Helt enkelt en guide i hur man stimulerar sig själv till nytänkande som rekommenderas till alla entreprenörer, kreatörer och visionärer.

Jan Gradvall i VD-podden

I detta avsnitt av VD-podden får du höra mer hur du gör kreativitet till en medveten process och vad som faktiskt föder den. Arash och Jan pratar om att alla människor har den kreativa förmågan och att en vanlig missuppfattning är att kreativitet endast handlar om de som är duktiga på att göra något fint eller få något att låta bra. Kreativitet är mycket mer än det och omfattar allt från lösningsförmåga i bolagsbygge till ny innovativ teknik. En viktig insikt från samtalet är att vi människor behöver lära oss att ha tråkigt och i det få perspektiv för att få nya ideér.

Jan säger att när man driver ett företag ska man inte tro att drömläget är att vara nöjd och glad utan tvärtom behöver vi ”friktionen” för att kunna tänja på gränserna och därmed innovera. Man vill inre skapa ett ”Schweiz” – alltså ett läge där allt bara är frid och fröjd för då skapas inga nya idéer. Se här i videon om hur kreativitet föds ur friktion.

Lyssna på Jan Gradvall och Arash Gilan i VD-podden här

Spotify
Apple podcast
Acast