Viva

VD-podden #74: Per Johansson – idéhistorikern om att sätta människan först

VD-podden
Per Johansson Idehistoriker
Publicerad , senaste uppdatering

Per Johansson är idéhistoriker i humanekologi och har medverkat i tankesmedjor som behandlar sakfrågor med en humanistisk profil med fokus på att debattera och analysera teknikens och digitaliseringens påverkan på samhälle och kultur. Det här har resulterat i att Per har gjort poddarna Människan och maskinen, Kunskapens träd samt Myter och mysterier.

I VD-podden pratar Arash Gilan och Per Johansson om det som en människa egentligen är och att om man har den kunskapen och förståelsen därmed kan leda andra. En del menar att vår art, homosapiens utvecklas till ”homo technos” i realtid just nu. Att vi är i begynnelsen av en ny mänsklig art utan att veta om det. Accelerationen av teknik kommer att fortsätta tills människor och teknik är ett och en ny art, homo techno eller hopi deus. Det är ett område som det djupdyks kring i detta avsnitt.

Ett tänkvärd sägning från Arash på ämnet om hur man behöver låta vetenskapen eller de som samhället försöker stöpa en till stå åt sidan för att på riktigt gå in på människans djupare syfte:

“Har man som en GPS på insidan så kan man köra lite fel för den kommer alltid ställa om vägen så att man kommer rätt ändå till slut.” – Arash Gilan 

Titta här på

Lyssna på VD-poddens avsnitt nummer 74 här

Spotify
Apple Podcast
Acast