Verktyg för sökmotoroptimering du inte kan vara utan
I mitt vardagliga arbete med sökmotoroptimering får jag otroligt mycket hjälp genom t.ex. olika verktyg och tillägg i webbläsare. Mycket arbete görs självklart manuellt, men kan du med blotta ögat se hur många rubriker en webbsida har? Eller vad en bild har för text i alt-attributet? I denna artikel tänkte jag presentera några SEO-verktyg och […]
I mitt vardagliga arbete med sökmotoroptimering får jag otroligt mycket hjälp genom t.ex. olika verktyg och tillägg i webbläsare. Mycket arbete görs självklart manuellt, men kan du med blotta ögat se hur många rubriker en webbsida har? Eller vad en bild har för text i alt-attributet? I denna artikel tänkte jag presentera några SEO-verktyg och plugins till webbläsarna Firefox och Chrome som dagligen hjälper mig med mitt arbete och som jag absolut inte kan vara utan.
Analysverktyg
Det finns en hel del olika analysverktyg för sökmotoroptimering, exempelvis för att se hur bra optimerad en sida är för ett sökord eller vilka ord som framhävs mest. Här tar jag upp de verktyg jag själv använder mest och har mest nytta av.
Woorank
Med verktyget Woorank.com får du både on- och off-page information om en webbplats, exempelvis:
- Antal indexerade sidor
- Titel på populära sidor
- Rubriks-taggar
- Alt-attribut
- Textdensitet
- Robots.txt
- XML-sitemap
- W3C-validering
- Viss information om inlänkar
Woorank är ett ypperligt verktyg att använda för att få snabb information om en webbplats, utan att behöva gräva ner sig i källkoder.
Man får även poäng mellan 0-100 för hur bra SEO-anpassad webbsidan är, baserat på alla element och faktorer som Woorank kollar på. Poängen bör man dock ta med en nypa salt.
(Bild: Woorank-rapport från smhi.se)
(Bild: Woorank-rapport från smhi.se)
Open site explorer
Verktyget Open Site Explorer, www.opensiteexplorer.org, är ett analysverktyg för interna- och externa länkar som SEOmoz.org ligger bakom. Är man bara registrerad medlem på seomoz.org kan man få ganska mycket intressant länk-information om en webbplats, men för att få obegränsad information måste man vara PRO-medlem. Open Site Explorer är betydligt bättre än Yahoo Site Explorer som många använder.
I Open Site Explorer kan man även jämföra två domäner och dess länkar/auktoritet:
SEOmoz har en uppsjö av intressanta SEO-verktyg, en del kräver PRO-medlemskap men några finns även tillgängliga bara genom att vara inloggad medlem.
Tillägg (plugin) till webbläsare
Jag använder i princip bara webbläsarna Firefox och Google Chrome. Till dessa webbläsare finns det massvis av tillägg (plugin) som underlättar analyser av webbplatser och jag tänkte ta upp de mest användbara tilläggen.
Web Developer
Web Developer är ett plugin som finns till både Firefox och Google Chrome. Detta plugin ger dig massvis med intressanta funktioner för att analysera en webbplats. När web developer installerats i webbläsaren dyker en menyrad upp nedanför adressfältet med olika funktioner.
Intressanta funktioner är bland annat:
Avaktivera Javascript för att testa hur en webbplats fungerar utan:
Se text i alt-attribut på bilder:
Se alla rubriks-taggar på en sida med dess hierarki:
Se rubriks-taggar direkt på en sida:
Dessa funktioner är dem jag använder mest i Web Developer, men sen finns det många fler funktioner som är användbara, men kanske kräver lite mer tekniskt kunnande.
Live HTTP headers
Live HTTP headers är ett plugin till Firefox som du kan använda för att se vilka headers som en webbsida skickar ut. Väldigt användbart för att exempelvis se vilken typ av ompekning som görs (3o1, 302 o.s.v.).
På bilden nedan har jag surfat in på adressen http://smhi.se och samtidigt haft igång Live HTTP headers. Vi ser då att smhi.se svarar med en 301-status och pekar om mig till http://www.smhi.se.
Ett liknande verktyg, HTTP Headers, finns även för webbläsaren Google Chrome och detta fungerar också bra.
Nu har jag bara tagit upp en bråkdel av alla SEO-verktyg och plugins till webbläsare som finns, men dessa använder jag huvudsakligen i mitt arbete. Har du inte kollat närmare på verktygen och webbläsartilläggen jag tagit upp i denna artikel rekommenderar jag att du gör det.
Använder du något användbart verktyg eller webbläsartillägg som jag inte tagit upp i denna artikeln?