Verktygen för ett högre konverterande 2012
2011 flög förbi otroligt snabbt och speciellt för oss som jobbar med optimering av webbplatser. Just området konverteringsstrategi har utvecklats otroligt mycket både vad gäller lärdomar men även verktygen vi använder för att nå insikter. Vilka verktyg bör man då använda sig av och vilka vägar bör man välja i den ständiga kampen att optimera […]
2011 flög förbi otroligt snabbt och speciellt för oss som jobbar med optimering av webbplatser. Just området konverteringsstrategi har utvecklats otroligt mycket både vad gäller lärdomar men även verktygen vi använder för att nå insikter.
Vilka verktyg bör man då använda sig av och vilka vägar bör man välja i den ständiga kampen att optimera webbplatsen? Nedan följer en sammanfattning av några av verktygen som jag rekommenderar och lite om vilka frågor de besvarar.
Hygienfaktor: Hur?
Den absoluta basen som alla webbplatser bör ha vid det här laget är någon form av trafikspårning genom exempelvis Google Analytics, och till detta, uppsatta mål för de aktiviteter som är av värde på webbplatsen.
Genom detta kan vi analysera besökarnas beteende på webbplatsen och utvärdera marknadsföringsinsatser riktade mot den. Begränsningen i denna typ av spårning är att vi bara får svar på hur-frågor. Hur besökarna kommer till webbplatsen, hur besökarna navigerar den osv. Vi kan ibland gissa oss till varför besökare gör på ett visst vis, men det blir sällan mer än gissningar.
I denna gategori kan vi även räkna in verktyg som låter oss spela in mus- och klickaktivitet. Med dessa typer av verktyg kan vi få exempelvis få en uppfattning om hur olika designelement påverkar navigering och vart fokus ligger på en sida.
Exempel på bra verktyg för detta är Clicktale och Ghostrec.
Basic: Varför?
För att vi ska veta varför besökaren gör som dom gör så måste vi fråga dem! Det finns en massa olika verktyg där ute som låter oss göra just detta. I valet av verktyg kan det vara bra att känna till de två olika kategorierna som finns; sidbaserade och sitebaserade.
Sidbaserade verktyg är till för att ställa specifika frågor på sidnivå. Dessa är ofta mindre påträngande på besöksupplevelsen än sitebaserade verktyg och tenderar därför att få en högre svarsfrekvens.
Exempel på bra sidbaserade verktyg är Kissinsights som dyker upp som en liten ”flik” på sidan som du vill fråga någonting.
Sitebaserade verktyg är mer omfattande, där man ställer flera frågor och där målet är att få besökarens ”totala” upplevelse av webbplatsen istället för hur det känner på en viss sida.
Nästa steg: Vad kan jag stå till tjänst med?
Genom att besvara frågorna hur och varför besökare gör det dom gör på webbplatsen kan vi komma långt. Vi är dock med detta arbetssätt reaktiv istället för proaktiv, vilket i vissa situationer kan leda till att vi missar besökare som vi annars hade kunna hjälpa.
Det är där live-verktyg kommer in i bilden! Inspirationen kommer från den fysiska butiken och går ut på att man ska kunna interagera och hjälpa besökare i realtid på webbplatsen. Denna teknologi är relativt ny och har inte setts på speciellt många webbplatser ännu. Jag tror dock att 2012 blir året de livesupport kommer få sitt genombrott.
Företag som tillhandahåller sådana här verktyg idag är bland annat SnapEngage och Vergic.
Har du något verktyg som du använder och vill rekommendera? Dela gärna med dig i kommentarerna!