Viva

Visnings URL viktigare än någonsin

Nyhetsbrev PPC
Publicerad , senaste uppdatering

2011 är året då Google verkligen pumpar ut nyheter på marknaden inom sök. För oss som jobbar med internetmarknadsföring dagligen innebär det ett ständigt arbete med att plugga på och förstå hur de nya förändringarna kommer att påverka olika resultat.
En av de senaste ändringarna som nu har lanserats för Google Adwords är utseendet på annonserna. Visnings URL:en ligger nu direkt under rubriken och är därför viktigare än någonsin för att fånga uppmärksamheten.

Vad är en visnings URL?

En av de vanligaste frågorna vi får från våra kunder när vi skapar annonser är, varför vi har skrivit ut en adress till en undersida som inte finns.
Man använder en visnings URL för att annonsen ska se mer relevant ut och vara mer lockande för de personer som söker på Google efter en viss produkt eller tjänst.
Säg att du säljer cyklar och din domän är www.cykelsidan.se. Men du vill att dina besökare som söker efter damcykel ska komma till en landningssida som handlar enbart om damcyklar. I verkligheten kanske denna URL:en är www.cykelsidan.se/produkter/cykel/damcykel.html
Det ser inte snyggt ut att skriva ut detta i en annons och ofta är den faktiska URL:en för lång för att kunna bli godkänd i annonsen. Då kan man helt enkelt korta ned Visnings URL:en till www.cykelsidan.se/damcykel.
Här nedan visar jag ett exempel hur det kan se ut om jag söker på ’Köpa Volvo’.

Visnings URL Volvo AdwordsHär ser vi att visnings URL:en (adressen skriven med grön text) är www.volvocars.com/jamfor-detaljer

Landningssida Volvo adwordsMen när jag klickar mig in på annonsen så kommer jag till www.volvocars.com/se/explore/pages/compare-performance.aspx

Detta är ett bra exempel på hur man kan och bör använda visnings URL:en. Genom att de har skrivit ut /jamfor-detaljer i visnings URL:en så ger de sina besökare en hint om vad besökaren kan förvänta sig av sidan de kommer till samt vad Volvo vill att jag som besöker sidan ska göra.Men man kan inte hitta på vilken adress som helst. Du måste alltid ha samma huvuddomän i visnings URL:en som du har på din faktiska landningssida när man klickar på annonsen.
I detta fallet är huvuddomänen www.volvocars.com och visnings URL:en är då www.volvocars.com/jamfor-detaljer.

Rubrik och visnings URL, skillnaden mellan klick och visning

Tidigare så låg alltid visnings URL:en längst ner i annonsen. Nu när den är uppflyttad och ligger direkt under rubriken så måste man tänka till ytterligare när man skriver sina annonser. För nu flyttas ditt textinnehåll i annonsen längre ner. Det kan tyckas vara marginellt men faktum är att annonstexten kommer mer i skymundan nu jämfört med tidigare. För det som sticker ut nu är rubriken som har större teckensnitt och en blå färg och förhoppningsvis även sökorden fetmarkerade, om man har gjort en bra rubrik och fått med sökorden.
Efter det är det faktiskt visnings URL:en som man ser och som ’sticker ut’ lite med sin gröna färg.

Förutom visnings URL:en så kan du påverka din rubriks utformning genom att försöka formatera dina annonser på ett bra sätt. Då menar jag att man ska försöka sträva efter en bra rubrik som lockar och innehåller sökorden. Men precis lika viktigt som allt jag har tagit upp tidigare är att få in en bra mening som innehåller max 35st tecken och avslutas med punkt, utrops- eller frågetecken.
Anledningen till detta är att man ska sträva efter att få något som Google kallar för Extended headlines. Det innebär att textrad ett i din annons läggs på samma rad som din rubrik om din annons når topp tre placeringar på Google.
Utgår vi från Volvos annons ovan så är deras rubrik ’Nya bilar från Volvo’. Deras textrad ett är ’Är du jag efter en ny bil?’.
Här belönas Volvo med Extended headlines och deras första textrad flyttas därför upp och sammanfogas med rubriken vilket gör att annonsen sticker ut ännu mera.
I detta fallet så får Volvo ut sitt budskap att de har nya bilar och att man kan jämföra modeller via rubrik, textrad ett och sin visnings URL. Är det någon av som har tänkt på vad som står på textrad två? ’Skräddarsy den efter dina behov’ hamnar långt ner i annonsen och många läser nog inte ens detta.

Vad säger ni som jobbar med Adwords själva? Har ni märkt av några positiva eller negativa förändringar efter de senaste ändringarna för Google Adwords.